Zuurkool wordt verkregen door fijngesneden witte kool te fermenteren met melkzuurbacteriën. Het bevat veel vitamine C en B.
Zuurkool kan gezien worden als een product dat al ‘voorverteerd’ is. Door de fermentatie zijn proteïnen, koolhydraten en vetten getransformeerd in kleinere moleculen, waardoor deze makkelijker te verteren zijn. Ook bevat zuurkool ‘vriendelijke’ bacteriën zoals melkzuren (varianten van bijvoorbeeld lactobacillus) die een gezonde darmflora kunnen ondersteunen.
Lactobacillen produceren bovendien B-vitamines en boterzuur. Ze helpen om voedingsstoffen uit je eten te halen die vooral nuttig zijn bij het absorberen van melkproducten.
Rauw
Zuurkool moet rauw zijn, niet gepasteuriseerd en net als bij andere gefermenteerde groenten mag er bij de productie geen azijn zijn gebruikt.
Keis voor biologische zuurkool (EKO-keurmerk).
Instructiefilm
Klik hier voor een instructiefilm over het zelf maken van zuurkool.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g | |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,10 mg |
Vitamine B11 | 9 mcg |
Vitamine C | 25 mg |
Natrium | 600 mg |
Kalium | 210 mg |
Calcium | 60 mg |
Fosfor | 30 mg |
Magnesium | 10 mg |
Bevat ook ijzer, koper en zink.
Literatuur:
- Kusznierewicz, B, Bartoszek A., Wolska, L et al. Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities, and proteins. LWT Food Science and Technology 2008, 41, 1-9. 2008.
- Voorrips LE, Goldbohm RA, et al. Vegetable and fruit consumption and risks of colon and rectal cancer in a prospective cohort study: The Netherlands Cohort Study on Diet and Cancer. Am J Epidemiol. 2000 Dec 1;152(11):1081-92. 2000. PMID:11117618.