Waterkers is een kruidachtig waterplantje met witte bloemen, donkergroene blaadjes en lange wortels die houden van zuiver stromend water. Het heeft een ietwat peperachtige smaak. Waterkers is lid van de Brassicaceae oftwel de kruisbloemenfamilie waartoe ook broccoli, bloemkool en spruitjes behoren.
Het is bekend dat deze groenten, door hun unieke samenstelling, de lever activeren glutathione aan te maken, wat bescherming biedt tegen kanker. Dit geldt ook voor waterkers.
Vitamine C
In waterkers is meer vitamine C te vinden dan in een sinaasappel, meer calcium dan in melk en meer folaat dan in een banaan. Ook vitamine A is goed vertegenwoordigd in waterkers.
Onderzoeken laten zien dat het consumeren van waterkers de aanwezigheid van, met name, borstkankertumoren reduceert. Om te groeien hebben kankercellen bloedtoevoer nodig. Omdat tumoren snel kunnen groeien, hebben ze ook nieuwe bloedvaten nodig om genoeg bloed te ontvangen. Het proteïne Hypoxia Inducible Factor (HIF) wordt hiervoor het lichaam ingestuurd met als doel gezond weefsel rond de tumor nieuwe bloedvaten naar de tumor te laten aanmaken. De tumor ontvangt dan weer genoeg zuurstof en voedingsstoffen.
Rijke bron
In waterkers wordt gluconasturtiïne vooral omgezet in phenylethyl-isothiocyanaat (PEITC) dat ervoor zorgt dat het HIF-proteïne zijn functie verliest zodat er geen nieuwe bloedvaten naar de tumor meer kunnen worden aangelegd. Daardoor sterft de tumor af. Waterkers is de rijkste natuurlijke bron van PEITC.
Hiernaast blijkt uit onderderzoek dat waterkers eenzelfde werking heeft als de chemomedicatie tamoxifen (anti-oestrogeen) en herceptin (kankerremmende stof).
Lange termijn
Waterkers heeft niet alleen een directe invloed op kankercellen en tumoren maar het werkt ook kankerbeschermend op de lange termijn. Wanneer waterkers met regelmaat wordt gegeten, heeft het een preventieve werking tegen kanker. Het reduceert schade aan het DNA en ondersteunt cellen om zich te beschermen tegen eventuele DNA-schade die ontstaat door vrije radicalen.
Rauw
Waterkers heeft ook een positief effect op het urinair systeem, de huid, stress, longziekten en mondproblemen. Het werkt bloedzuiverend en ontstekingsremmend.
Waterkers wordt het beste rauw gegeten door salade of sap, maar smaakt ook heerlijk in soep. Voeg de waterkers pas aan het water toe wanneer dit al kookt zodat er geen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan.
Het gebruik van waterkers wordt in het bijzonder aanbevolen voor patiënten met borstkanker.
Latijnse naam:
Nasturtium officinale
Wanneer te verkrijgen:
april-augustus
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,70 mg |
Vitamine B1 | 0,09 mg |
Vitamine B2 | 0,15 mg |
Vitamine B6 | 0,10 mg |
Vitamine B11 | 60 mcg |
Vitamine C | 50 mg |
Kalium | 280 mg |
Calcium | 180 mg |
Fosfor | 65 mg |
IJzer | 3 mg |
Magnesium | 30 mg |
Bevat ook zink.
Literatuur:
- Syed Alwi SS, et al. In vivo modulation of 4E binding protein 1 (4E-BP1) phosphorylation by watercress: a pilot study. Br J Nutr. 2010 Nov;104(9):1288-96. doi: 10.1017/S0007114510002217.