Voedingsstoffen en werking
Wit vlees, gevogelte, bevat een aantal gezonde voedingsstoffen; zo is de verhouding omega-6 tot omega-3 vetzuren veel gunstiger dan bij rood vlees. Daarnaast bevat wit vlees vele vitaminen uit de B-groep, vitamine E en veel kalium, calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Wit vlees bevat relatief weinig vet en tegelijkertijd veel hoogwaardig eiwit.
Wit vlees
Wit vlees is het vlees van kip en ander gevogelte zoals kalkoen. Wit vlees is toegestaan binnen de MMV-voedingsrichtlijnen, maar: met mate, dus zeker niet dagelijks.
Bewerkt vlees
Het eten van industrieel bewerkt wit vlees (zoals kipfilet voor brood) wordt afgeraden door MMV, omdat het een hoger risico geeft op het ontstaan van kanker. En dat betreft vlees van alle dieren, zowel van zoogdieren, gevogelte en vis.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Abid Z. et al. Meat, dairy and cancer. Am J Clin Nutr. 2014 May 21;100(Supplement 1):386S-393S.
- Mourouti N. et al. Meat consumption and breast cancer: A case-control study in women. Meat Sci. 2014 Oct 23;100C:195-201. doi: 10.1016/j.meatsci.2014.10.019.
Beeld: smulweb.nl