Voedingsstoffen en werking
Vlees van wilde dieren bevat een aantal gezonde voedingsstoffen. Zo is de verhouding omega-6 tot omega-3 vetzuren circa 4, veel gunstiger dan bij ander rood vlees. Daarnaast bevat wild vlees veel hoogwaardig eiwit, veel kalium, fosfor, zink, ijzer en vele vitaminen uit de B-groep en daarnaast vitamine E.
Wild
Wild is de naam voor dieren die leven in het wild en bejaagd mogen worden zoals fazant, ree, haas, eend en konijn. De periodes dat op het wild gejaagd mag worden verschillen.
Hoewel wild in feite ook rood vlees is, wordt dit binnen de MMV-voedingsrichtlijnen als aparte categorie aangemerkt vanwege de gunstige verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren in wild. Darrom is wild incidenteel toegestaan en regulier rood vlees (van de slager) wordt afgeraden.
Wanneer te verkrijgen:
Het jachtseizoen verschilt per diersoort.
Literatuur:
- Abid Z. et al. Meat, dairy and cancer. Am J Clin Nutr. 2014 May 21;100(Supplement 1):386S-393S.
- Mourouti N. et al. Meat consumption and breast cancer: A case-control study in women. Meat Sci. 2014 Oct 23;100C:195-201. doi: 10.1016/j.meatsci.2014.10.019
Beeld: smulweb.nl