Voedingsstoffen en werking
Rood vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Lever is bovendien rijk aan vitamine A. Vlees bevat van nature eiwit en vet.
Rood vlees
Rood vlees is het vlees van zoogdieren zoals runderen, varkens, schapen en geiten. de term ‘rood’ verwijst naar de kleur van rauw vlees bij de slager (rood) en niet de kleur na bereiding.
Binnen de MMV-voedingsrichtlijnen wordt er onderscheid gemaakt tussen het eten van rood vlees, wit vlees en wild. Hoewel wild vlees in feite ook rood vlees is, wordt dit als aparte categorie aangemerkt vanwege de verhouding omega 3/omega 6 vetzuren die in wildvlees gunstiger is dan bij ‘regulier’ vlees (van de slager) dat meer omega-6 vetzuren bevat.
Bij het eten van veel rood vlees, worden suikers die in de menselijke cel zijn ingebouwd (Neu5Ac moleculen) langzaam vervangen door de dierlijke suker (Neu5Gc). Dit zorgt voor immuunsuppressie. Bij imuunsuppressie daalt het aantal witte bloedcellen, waardoor de functies van het immuunsysteem onder druk komen te staan.
Bewerkt vlees
Uit onderzoek blijkt dat met name industrieel bewerkt vlees, zoals ‘vleesbeleg’ een hoger risico geeft op het ontstaan van kanker. En dat betreft vlees van alle dieren, zowel van zoogdieren, gevogelte en vis.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Abid Z. et al. Meat, dairy and cancer. Am J Clin Nutr. 2014 May 21;100(Supplement 1):386S-393S.
- Mourouti N. et al. Meat consumption and breast cancer: A case-control study in women. Meat Sci. 2014 Oct 23;100C:195-201. doi: 10.1016/j.meatsci.2014.10.019.