Veldsla, ook wel korensla of ezelsoor genoemd, is een echte winter- en voorjaarsgroente en is lid van de kamperfoeliefamilie. Er zijn meerdere soorten zoals broeivet, met kleine lichtgroene blaadjes en ezelsoren, met donkergroene en grotere blaadjes. Veldsla heeft een nootachtige smaak.
Goed voor het hart
Veldsla bevat een flinke hoeveelheid vitamine C, wat zorgt voor een sterk immuunsysteem. De combinatie van vitamine C en betacaroteen die in veldsla te vinden is, maakt het een groente die goed is voor het hart. Vitamine C en betacaroteen werken samen tegen de oxidatie van cholesterol. Wanneer cholesterol oxideert, plakt het tegen de vaatwanden waardoor het de doorstroming van bloed kan stremmen, blokkeren of af kan breken waardoor er stolsels ontstaan die een hartaanval of beroerte kunnen veroorzaken.
B11
Ook vitamine B11, dat in het lichaam omgezet wordt in foliumzuur, is goed voor het hart. Vitamine B11 helpt het lichaam de schadelijke stof homocysteïne om te zetten in andere, goedaardige stoffen. Wanneer homocysteïne niet wordt omgezet, kan het bloedvaten beschadigen waardoor het risico op een hartaanval of beroerte wordt vergroot.
Latijnse naam:
Valerianella locusta
Wanneer te verkrijgen:
september-april
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,30 mg |
Vitamine B1 | 0,07 mg |
Vitamine B2 | 0,07 mg |
Vitamine B6 | 0,10 mg |
Vitamine B11 | 43 mcg |
Vitamine C | 40 mg |
Kalium | 300 mg |
Calcium | 25 mg |
Fosfor | 50 mg |
Ijzer | 4 mg |
Literatuur:
- Bazzano LA, He J, Odgen LG et al. Dietary intake of folate and risk of stroke in US men and women:NHANES I Epidemiologic Follow-up Study. Stroke 2002 May;33(5):1183-9. 2002.