Taugé is een van de bekendste kiemgroenten en is in elke supermarkt te vinden. Het is knapperig en heeft een kruidige, nootachtige smaak die het beste tot zijn recht komt bij kortstondige verwarming.
Kunstlicht
Taugé wordt verkregen door mungbonen of sojabonen te laten ontkiemen in water. Voor wie het thuis wil proberen: eerst vier uur blootstellen aan daglicht en de rest van de dag in het duister. Tijdens massaproductie wordt er gebruik gemaakt van kunstmatige lichtbronnen; vier uur in de volle belichting en daarna achttien uur in de duisternis. Het proces in de fabriek duurt wat langer dan thuis, een week ongeveer, vanwege het kunstlicht.
Het kiemen gebeurt onder vochtige en warme omstandigheden. Dit zijn ook de omstandigheden waar bacteriën makkelijk kunnen groeien. Op taugé kunnen dan ook bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli (EHEC).
Het is daarom belangrijk om alle kiemgroenten goed te wassen voordat men ze consumeert. Kiemgroenten moeten vers ruiken en gekoeld bewaard worden. Als laatste is het belangrijk om kiemgroenten maximaal twee dagen (gekoeld) te bewaren. Hierna is het beter om de kiemgroenten weg te doen.
Maagzweren
Taugé zit boordevol vitamine B, C, E en ijzer.
Uit onderzoek blijkt dat kiemgroenten beter werken dan antibiotica om maagzweren te voorkomen die veroorzaakt worden door de Helicobacter pylori bacterie. Kiemgroenten kunnen ook helpen maagkanker te voorkomen.
Latijnse naam:
Phaseolus aureus
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,01 mg |
Vitamine B1 | 0,30 mg |
Vitamine B2 | 0,35 mg |
Vitamine B6 | 0,14 mg |
Vitamine B11 | 60 mcg |
Vitamine C | 14 mg |
Kalium | 70 mg |
Calcium | 50 mg |
Fosfor | 210 mg |
Magnesium | 50 mg |
Bevat ook vitamine E, ijzer, koper en zink.
Literatuur:
- Anonymous. (1999). Microbiological safety evaluations and recommendations on sprouted seeds. National Advisory Committee on Microbiological Criteria for Foods. Int J Food Microbiol Nov 15;52(3):123-53.
- Fahey JW, Haristoy X, Dolan PM, et al. (2002). Sulforaphane inhibits extracellular, intracellular, and antibiotic-resistant strains of Helicobacter pylori and prevents benzopyrene-induced stomach tumors. Proc Natl Acad Sci U S A May 28;99(11):7610-5.