De tamarinde komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië waar zijn naam ‘de dadel van India’ betekent. Tamarindebomen produceren lange, golvende, bruine peulen die gevuld zijn met kleine zaadjes en een plakkerig pulp dat droogt tot een pasta (tamarinde pasta).
Bij maagproblemen
Tamarinde wordt al eeuwen ingezet in de volksgeneeskunde. Het zou helpen bij maagproblemen, de spijsvertering stimuleren en een laxerend effect hebben. Bereide tamarinde wordt ingezet bij koorts, zere keel, reuma, ontstekingen en zonnesteken. Gedroogde of gekookte tamarindebladeren en -bloemen worden verwerkt in compressen voor pijnlijke en gezwollen gewrichten, verstuikingen, blaren en aambeien.
Tamarinde bevat thiamine, ijzer, magnesium en fosfor in hoge concentraties. Hiernaast bevat het ook niacine, calcium, vitamine C, koper en pyridoxine.
Zuur
Tamarinde heeft zijn zure smaak te danken aan tartaarzuur. Dit zuur geeft niet alleen een zure smaak maar werkt ook als antioxidant door vrije radicalen in het lichaam onschadelijk te maken.
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de zaden van de tamarinde een positief effect hebben op diabetes. Andere onderzoeken laten zien dat tamarinde werkzaam is tegen buikpijn, diaree, koorts, constipatie en ontstekingen.
Pancreastumoren
De stof geraniol die ook te vinden is in tamarinde, is gedeeltelijk verantwoordelijk voor het tegengaan van de groei van pancreastumoren, zo blijkt uit laboratoriumonderzoek. Het cholesterolniveau wordt hierbij niet beïnvloed.
Latijnse naam:
Tamarindus indica
Wanneer te verkrijgen:
augustus-september (tamarinde pasta)
Literatuur:
- Burke YD, et al. Inhibition of pancreatic cancer growth by the dietary isoprenoids farnesol and geraniol. Lipids. 1997 Feb;32(2):151-6.
- Sole SS, et al. Aqueous extract of tamarind seeds selectively increases glucose transporter-2, glucose transporter-4, and islets’ intracellular calcium levels and stimulates β-cell proliferation resulting in improved glucose homeostasis in rats with streptozotocin-induced diabetes mellitus. Nutr Res. 2012 Aug;32(8):626-36. doi: 10.1016/j.nutres.2012.06.015. Epub 2012 Aug 3.