De suikerbiet is in Nederland een belangrijke bron voor suiker. Een complex productieproces is nodig om suiker te verkrijgen. Daarom wordt dit eindproduct ook wel geraffineerde suiker genoemd. De suikerbieten moeten na de oogst snel verwerkt worden omdat het suikergehalte na de oogst snel terugloopt.
Lever
De suikerbiet zelf wordt in Nederland niet of nauwelijks als groente gegeten. Toch is suikerbiet in de geschiedenis van de kruidengeneeskunde lang een ‘medicijn’ geweest tegen kanker. Het zaad van de suikerbiet werd gekookt en zou zo allerlei kankerwerende eigenschappen bevatten voor leukemie, borstkanker, darmkanker etc.
Hiernaast staat onder natuurgeneeskundigen de suikerbiet bekend om zijn positieve effect op de lever. Betaïne dat in de suikerbiet gevonden wordt, is een aminozuur dat de leverontgifting bevordert.
Als vervanging kunt u kiezen voor oersuiker (ongeraffineerd) of honing (maximaal een theelepel per dag), of stevia (ongeraffineerde, groene stevia).
Latijnse naam:
Beta vulgaris var. altissima
Wanneer te verkrijgen:
september-november