De spruit behoort net zoals de broccoli en kool tot de Brassicafamilie. Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool en zien er ook uit als perfecte miniatuurversies van de kool. Spruitkool is een zeer gezonde groente wanneer ze beetgaar wordt gegeten. Wanneer ze te lang gekookt worden, verdwijnen de voedingsstoffen en wordt deze groente erg onsmakelijk.
Studies
Op PubMed (de online medische bibliotheek van wetenschappelijke onderzoeken) vind je meer dan honderd studies waarin spruitjes het onderwerp van onderzoek zijn. Meer dan de helft van deze studies gaat over het verband tussen deze groente en kanker.
Uit deze onderzoeken blijkt dat spruitjes drie systemen in ons lichaam ondersteunen die een belangrijke rol spelen in het voorkomen van kanker.
Giftige stoffen
Dag in dag uit wordt ons lichaam blootgesteld aan giftige substanties die te vinden zijn in ons water, ons voedsel en in de lucht die we inademen. Deze giftige stoffen zorgen ervoor dat onze lever, huid en andere organen moeite kunnen krijgen met het detoxen (ontgiften) van ons lichaam waardoor ons lichaam in een staat van chronische ontstekingen komt.
Dat het lichaam een ontsteking ontwikkelt is op korte termijn geen probleem, het is juist goed. Wanneer je bijvoorbeeld een wond hebt, zorgt de ontstekingsreactie ervoor dat de wond goed heelt en het lichaam geen blijvende schade oploopt. Maar wanneer het lichaam in een chronische ontstekingsreactie door alle giftige stoffen in ons lichaam blijft hangen, heeft dit een negatief effect op onze gezondheid.
Oxidatieve stress
Deze reactie zorgt ervoor dat ons metabolisme veranderd waardoor teveel zuurstofhoudende moleculen worden gevormd (oxidatieve stress). Dit teveel aan deze moleculen kunnen andere cellen, inclusief hun DNA, beschadigen. Na verloop van tijd kan dit proces ervoor zorgen dat gezonde cellen in kankercellen veranderen.
Spruitkool heeft de eigenschappen om deze verbindingen tussen ontstekingsreacties, oxidatieve stress, ontgiftiging en kanker te veranderen en te verbreken.
De spruit heeft de beste antikankerwerking op blaas-, borst-, darm-, long-, prostaat- en eierstokkanker.
In beginstadium
De spruit is een bron van glucosinolaten (verbindingen van aminozuren). Momenteel wordt het glucosinolaat glucobrassicine vooral onderzocht op zijn antikankerwerking. Deze stof gevonden in spruitjes, kan veranderen in een isothiocyanaat molecuul genaamd ITC of I3C. I3C is een onstekingsremmende stof die werkt op genetisch niveau waardoor het ontstekingen al kan voorkomen in het beginstadia van de reactie. Ook de hoeveelheid vitamine K en omega 3-vetzuren in de spruit hebben een ontstekingsremmende werking
In gevorderd stadium
Het glucosinolaat sulforafaan, dat in broccoli te vinden is, is ook aanwezig in de spruit. Deze actieve stof zorgt voor een verminderde aanmaak van kankerverwekkende stoffen in het lichaam en werkt dus preventief tegen kanker, maar helpt de kankercellen ook afremmen in het beginstadium (het stopt de aanmaak van enzymen die oxidatieve stress veroorzaken) en verhindert uitzaaiingen in een gevorderd stadium van de ziekte.
Sulforafaan heeft ook een remmende werking op de bacterie helicobacter pylori. Deze bacterie is medeverantwoordelijk voor het ontstaan van maagzweren. Behalve dat sulforafaan bacteriedodend werkt, blijkt deze stof ook de groei van tumoren in darm en maag bij muizen te remmen.
Zwavel
Verder heeft het lichaam ook zwavel nodig om effectief te ontgiften. De spruit is rijk aan dit mineraal. Zwavel zorgt voor de geur en smaak van spruitjes en wanneer men deze geur erg sterk ruikt bij het bereiden, betekent dit doorgaans dat de spruit te lang is gekookt.
De combinatie van zwavel en de grote hoeveelheid vitamine C die in de spruit te vinden is, zorgt voor een effectief ontgiftend effect. In combinatie met de flavonoïden die in de spruit te vinden zijn zorgt het ervoor dat het risico op oxidatieve stress in onze cellen wordt verkleind. Naast vitamine C zijn er nog meer antioxidanten te vinden die hieraan bijdragen zoals vitamine E, mangaan, zink en carotenen.
Ook voor spruitjes geldt dat wanneer de groente zo kort mogelijk wordt verwarmd (liefst stomen) de spruitjes het best hun werk doen in ons lichaam.
Latijnse naam:
Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera
Wanneer te verkrijgen:
augustus-maart
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,15 mg |
Vitamine B1 | 0,09 mg |
Vitamine B2 | 0,15 mg |
Vitamine B6 | 0,30 mg |
Vitamine B11 | 80 mcg |
Vitamine C | 85 mg |
Kalium | 300 mg |
Calcium | 30 mg |
Fosfor | 75 mg |
Magnesium | 20 mg |
Bevat ook vitamine K, ijzer, mangaan, koper en zink.
Literatuur:
- Ambrosone CB, Tang L. Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 Apr;2(4):298-300. 2009.
- ryant CS, Kumar S, Chamala S, et al. Sulforaphane induces cell cycle arrest by protecting RB-E2F-1 complex in epithelial ovarian cancer cells. Molecular Cancer 2010, 9:47. 2010.