Spitskool is familie van de witte kool. Ze heeft een spitse vorm (vandaar de naam) en een zachte smaak. Spitskool is sappiger en lichter verteerbaar dan witte kool en ideaal om rauw te eten, te stoven, te smoren of te roerbakken.
Tegen kanker
Net als groene kool is spitskool ontzettend gezond en wordt het wetenschappelijk onderzocht op zijn antikankerwerking. Spitskool heeft drie belangrijke componenten namelijk antioxidanten, ontstekingsremmende voedingsstoffen en antikankerwerking in de vorm van glucosinolaten en fytonutriënten. Deze glycosinolaten zorgen ervoor dat er verschillende mechanismen in ons lichaam in werking worden gezet om ons lichaam te beschermen tegen kanker.
Ontgiftend
In sommige gevallen helpen deze stoffen ontstekingsreacties te reguleren door de activiteit van moleculen te veranderen. In andere gevallen zorgen ze ervoor dat het ons lichaam helpt om te ontgiften zodat er minder toxische stoffen in onze cellen terecht komen.
Een Poolse studie laat zien dat vrouwen die grote hoeveelheden kool (vier keer per week een portie) consumeerden de kans op borstkanker aanzienlijk verkleinden.
Chinese kool wordt het best rauw gegeten in bijvoorbeeld een salade. Op deze manier gaan er geen voedingsstoffen verloren.
Maagzweren
Naast zijn antikankerwerking is kool ook al sinds jaar en dag een goede natuurlijke remedie om maagzweren te genezen. Recentere studies laten zien dat kool niet alleen helpt tegen maagzweren maar een positief effect heeft op ons gehele maagdarmstelsel. Kool bevat een variëteit aan voedingsstoffen zoals glucosinolaten, polyfenolen en glutamine. Glucosinolaten zorgen ervoor dat de hoeveelheid helicobacteriën gereguleerd wordt.
Latijnse naam:
Brassica oleracea convar. capitata var. alba subvar. conica
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar (mei-november uit Nederland).
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,04 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,10 mg |
Vitamine B11 | 30 mcg |
Vitamine C | 50 mg |
Kalium | 300 mg |
Calcium | 50 mg |
Fosfor | 30 mg |
Magnesium | 10 mg |
Bevat ook ijzer, koper en zink.
Literatuur:
- Kusznierewicz, B, Bartoszek A., Wolska, L et al. Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities, and proteins. LWT Food Science and Technology 2008, 41, 1-9. 2008.
- Miron A, Hancianu M, Aprotosoaie AC et al. [Contributions to chemical study of the raw polysaccharide isolated from the fresh pressed juice of white cabbage leaves]. Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. 2006 Oct-Dec;110(4):1020-6. 2006.