Sperziebonen behoren tot dezelfde familie als de doperwt, bruine boon en kidneyboon. Toch worden sperziebonen in zijn geheel geoogst en gegeten wanneer de zaden nog niet volgroeid zijn, wat wel het geval is bij bijvoorbeeld de doperwt.
Sperziebonen hebben meestal een diepgroene kleur maar zijn ook in een gele variant, de zogenaamde boterboon, te verkrijgen.
Antioxidanten
Uit onderzoek is gebleken dat de sperzieboon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan. De fytonutriënten luteïne, violaxanthine, neoxanthine, quercetine, kaempferol, catechine, epicatechine en procyanidine zijn eveneens in grote hoeveelheden vertegenwoordigd in de sperzieboon.
In tegenstelling tot andere bonen zoals de doperwt bevatten sperziebonen een grote hoeveelheid antioxidanten.
Omega 3
Uit recent onderzoek is gebleken dat sperziebonen ook boordevol omega 3-vetzuren zitten in de vorm van alfa-linoleenzuur (ALA). Omega 3-vetzuren hebben een positief effect op hart en bloedvaten.
De antioxidanten die te vinden zijn in de sperzieboon laten, vooral in laboratium- en proefdieronderzoek, zien dat ze een positief effect hebben op de samenstelling van ons bloed en hierdoor ons hart- en bloedvatenstelsel beschermen. Deze betreffende antioxidanten worden vooral in de ‘schil’ van de sperzieboon gevonden en in mindere mate in de peultjes/zaden die erin zitten.
Ontstekingsremmend
De flavonoïden en carotenen in de sperzieboon hebben een ontstekingsremmende werking. Proefdieronderzoek laat bijvoorbeeld zien dat bepaalde onstekingsgerelateerde enzymen minder actief zijn na het innemen van sperzieboonextract.
Volgens het Voedingscentrum is het schadelijk voor de gezondheid om rauwe peulvruchten zoals boontjes of erwten te eten. Dit zou komen door de hoeveelheid lectines en fasine die in de peulvruchten te vinden zijn. Toch wordt er momenteel steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar lectines en hun antikankerwerking waaruit blijkt dat deze groep stoffen waarschijnlijk niet giftig is en juist niet schadelijk is voor de gezondheid.
Latijnse naam:
Phaseolus vulgaris
Wanneer te verkrijgen:
juni-oktober
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,03 mg |
Vitamine B1 | 0,08 mg |
Vitamine B2 | 0,12 mg |
Vitamine B6 | 0,30 mg |
Vitamine B11 | 60 mcg |
Vitamine C | 20 mg |
Kalium | 250 mg |
Calcium | 60 mg |
Fosfor | 40 mg |
Magnesium | 30 mg |
Bevat ook ijzer, koper en zink.
Literatuur:
- López Hernández J, González-Castro MJ, Simal-Lozano J et al. GC determination of fatty acids in green beans grown in Galicia (N.W. Spain). Grasas y Aceites, 1996; 47(3):182-185. 1996.
- Oomah BD, Corb A and Balasubramanian P. Antioxidant and Anti-inflammatory Activities of Bean (Phaseolus vulgaris L.) Hulls. J. Agric. Food Chem., 2010, 58 (14), pp 8225-8230. 2010.