• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 10, 2024 Welk buiktype ben jij? 1
Uitzicht 9, 2024 Prostaatkanker en voeding 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Recepten
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Suiker
    • Supplementen
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
    • Uit eten met Moerman
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Sojasaus

Sojasaus

Sojasaus is gemaakt van gefermenteerde sojabonen in combinatie met graan, water en zeezout. De kleur, smaak en consistentie kunnen per merk of soort sojasaus verschillen.

Umami
Om sojasaus te verkrijgen worden hele sojabonen geweekt, afgegoten en gekookt. Deze gekookte bonen laat men afkoelen waarna er twee soorten schimmels, aspergillus oyzae en aspergillus sojae, aan worden toegevoegd. Deze mix van sojabonen en schimmels wordt een aantal dagen op kamertemperatuur gehouden. Hierna worden de bonen gepureerd en gemixed met zout. Dit mengsel wordt een aantal maanden bewaard, in sommige gevallen zelfs jaren. Als laatste wordt het vocht uit dit mengsel geperst waardoor de sojasaus wordt verkregen.
Sojasaus bevat de zogenaamde vijfde smaak, umami,  dat voor een combinatie van zout, bitter en hartig staat.

Melkzuren
Dankzij het fermentatieproces is sojasaus rijk aan een mix van voedingsstoffen zoals peptides, oligosachariden en polysachariden. Dit zijn afgeleide stoffen van proteïnen en koolhydraten die ons immuunsysteem, verteringsstelsel en hart en vaten kunnen ondersteunen. Hiernaast bevat het ook een aantal oxidanten zoals mangaan en verschillende fenolzuren en bacteriën zoals melkzuren (varianten van bijvoorbeeld Lactobacillus) die een gezonde darmflora kunnen ondersteunen.

Het is ten zeerste aan te raden om voor biologische sojasaus  te kiezen zodat men zeker weet dat de sojabonen niet genetisch gemanipuleerd zijn.

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

Per 100 g
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,08 mg
Vitamine B11 8 mcg
Natrium 4500 mg
Kalium 500 mg
Calcium 50 mg
Fosfor 20 mg
Magnesium 40 mg

Bevat ook ijzer, koper en zink.

Literatuur:

  • Chai C, Ju HK, Kim SC et al. Determination of bioactive compounds in fermented soybean products using GC/MS and further investigation of correlation of their bioactivities. J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci. 2012 Jan 1;880(1):42-9. Epub 2011 Nov 17. 2012.
  • Guidi LR and Gloria MBA. Bioactive amines in soy sauce: Validation of method, occurrence and potential health effects. Food Chemistry, In Press, Corrected Proof, Available online 24 January 2012. 2012.
Sojasaus 3

Voedingsadvies MMV

Bij kanker
in behandeling
Bij kanker
in remissie
Preventief

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Met vragen over voeding kunt u als lid van MMV terecht bij het voedingsspreekuur. Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 06-57574461.

Recepten met Sojasaus

Courgettespaghetti met peer en walnoot 4

Courgettespaghetti met peer en walnoot

Alle recepten

Advertenties

Lamberts Health Benefits 5
Vitortho 6
De Roode Roos 7

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok

Meldingen