Selderij, ook wel bladselderij, snijselderij of bosselderij genoemd, behoort tot dezelfde familie als bleek- en knolselderij. Bladselderij lijkt qua uiterlijk op peterselie maar heeft dezelfde smaak als bleekselderij en wordt vooral gebruikt als smaakmaker in soep.
Bloeddrukverlagend
In de traditionele Chinese geneeskunde is al duizenden jaren bekend dat selderij bloeddrukverlagend werkt. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen waarom dit zo is. In selderij zitten actieve organische stoffen van het type phthaliden. Deze stof maakt de spieren rondom bloedvaten rustig en ontspannen. Hierdoor gaan de bloedvaten wijder open staan en daardoor kan het bloed onder een lagere druk stromen.
Raadsel
Toch staat de wetenschap nog voor een raadsel aangezien selderij ook veel natrium (zout) bevat wat juist bloeddrukverhogend werkt. Het lijkt aan de verschillende verbindingen en combinaties van vitamines en mineralen te liggen dat selderij toch bloeddrukverlagend werkt.
Daarnaast is selderij een diuretische plant, dat wil zeggen dat bladselderij helpt vocht uit het lichaam te drijven; het ondersteunt hierbij de nieren.
Lever
Uit Indiaas wetenschappelijk onderzoek uit 2013 blijkt dat selderij een leverbeschermende werking heeft. Dit komt door de fytonutriënten ruteïne, quercetine en luteoline in selderij. Deze fytonutriënten hebben een ontstekingsremmende werking; ze beschermen niet alleen de lever maar voorkomen ook dat zich ontstekingen kunnen vormen in de hersenen.
Luteoline beschermt DNA tegen beschadigingen zodat de vorming van kanker kan worden voorkomen. Hiernaast remt het de verspreiding van tumorcellen.
Latijnse naam:
Apium graveolens var. secalinum
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,06 mg |
Vitamine B2 | 0,10 mg |
Vitamine B6 | 1,10 mg |
Vitamine B11 | 120 mcg |
Vitamine C | 60 mg |
Kalium | 600 mg |
Calcium | 80 mg |
Fosfor | 40 mg |
Magnesium | 10 mg |
Bevat ook ijzer en fytonutriënten.
Literatuur:
- Singh H, Handa SS. Hepatoprotective activity of Apium graveolens and Hygrophila auriculata against paracetamol and thioacetamide intoxication in rats. J Ethnopharmacol. 1995 Dec 15;49(3):119-26.
- Yao Y, Sang W, Zhou M et al. Phenolic composition and antioxidant activities of 11 celery cultivars. J Food Sci. 2010 Jan-Feb;75(1):C9-13.