Schimmelkaas is kaas die gedurende de productie is bewerkt met schimmelsporen. Dit kan gebeuren door de schimmel in de kaas te spuiten middels een injectienaald, ze door de kaas te kneden alvorens deze te laten drogen of de kaasmassa er mee te bestrooien.
Geur en smaak
Er zijn twee redenen voor kaasfabrikanten/boeren om schimmels toe te voegen aan hun kaas. De eerste is omdat de toegevoegde schimmel andere schimmels buiten houdt, de tweede is dat de schimmel geur, smaak en consistentie van de kaas beïnvloedt.
Wanneer men overgevoelig is voor schimmels of een schimmel heeft, is het af te raden schimmelkazen te eten.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,10 mg |
Vitamine B1 | 0,20 mg |
Vitamine B2 | 0,35 mg |
Vitamine B6 | 0,10 mg |
Vitamine B11 | 60 mcg |
Vitamine B12 | 1,10 mcg |
Vitamine D | 0,3 mcg |
Natrium | 1000 mg |
Kalium | 135 mg |
Calcium | 320 mg |
Fosfor | 300 mg |
Bevat ook magnesium en ijzer.
Literatuur:
- Benbrook CM, Butler G, Latif MA, et al. (2013). Organic Production Enhances Milk Nutritional Quality by Shifting Fatty Acid Composition: A United States—Wide, 18-Month Study. PLoS ONE 8(12): e82429.
- Crittenden RG and Bennett LE. Cow’s milk allergy: a complex disorder. J Am Coll Nutr December 2005 vol. 24 no. suppl 6 582S-591S.