Salie wordt al eeuwenlang gebruikt als geneeskrachtig kruid. Niet voor niets betekent de naam in het Latijns ‘in goede gezondheid’ of ‘genezend’.
Hiernaast is het ook een heerlijk kruid om te gebruiken in de keuken. Salie heeft fluweelachtige blaadjes die groengrijs tot zilvergrijs van kleur zijn. Salie is zeer aromatisch van geur en heeft een sterke smaak die in gerechten snel kan overheersen. Let dus goed op de hoeveelheid die gebruikt wordt.
Ontstekingsremmend
Salie bevat vitamine K, apigenine, luteoline, diosmetine en rozemarijnzuur. Rozemarijnzuur heeft een ontstekingsremmende werking. Vanwege deze eigenschap is het al langer bekend dat salie(thee) een uitstekend middel is om pijnlijke, ontstoken keelamandelen en keelontstekingen te kalmeren en de pijn te stillen.
Operazangers en zangeressen die hun stem hebben geforceerd, wordt ook aangeraden om saliethee te drinken. Hiernaast helpt het tegen zweertjes in de mond en menstruatiekrampen.
Combinatie
De combinatie van flavonoïden, fenolzuren en enzymen geven salie haar unieke beschermende werking tegen oxidatieve stress en tegen kwalen die door ontstekingen ontstaan, zoals bronchitis.
Al in de tiende eeuw werd saliethee, gezoet met honing, door Arabische artsen ingezet om de hersenactiviteit te stimuleren.
Recent wetenschappelijk onderzoek laat inderdaad zien dat salie een positief effect heeft op de hersenen. Onderzoek uit 2003 laat zien dat salie het geheugen verbeterd.
Alzheimer
Ander onderzoek laat zien dat salie mogelijk ingezet kan worden bij de ziekte van Alzheimer. De chemische verbindingen die in salie te vinden zijn, hebben dezelfde werking als de stoffen in de reguliere medicijnen voor Alzheimer. Ze neutraliseren de symptomen van Alzheimer.
Duits onderzoek laat zien dat diabetici die geconcentreerde saliethee op een lege maag dronken, op deze manier hun bloedsuikerspiegel konden laten dalen.
Latijnse naam:
Salvia officinalis
Wanneer te verkrijgen:
mei-september
Literatuur:
- Behradmanesh S, et al. Effect of Salvia officinalis on diabetic patients. J Renal Inj Prev. 2013 Jun 1;2(2):51-4. doi: 10.12861/jrip.2013.18. eCollection 2013.
- Cao YY, et al. Salvianolic acid A, a polyphenolic derivative from Salvia miltiorrhiza bunge, as a multifunctional agent for the treatment of Alzheimer’s disease. Mol Divers. 2013 Aug;17(3):515-24. doi: 10.1007/s11030-013-9452-z. Epub 2013 May 24.