De saffraankrokus is een plant die niet in het wild voor komt maar al eeuwenlang wordt gekweekt om zijn stampers (zo’n drie per bloem), genaamd saffraan. Saffraan is een zeer kostbaar specerij. Er zijn 80.000 saffraankrokussen nodig om 500 gram gedroogde saffraan te produceren!
De saffraankrokus wordt binnen Europa vooral in Griekenland en op kleine schaal in Spanje, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Turkije en op de Krim geteeld. Buiten Europa wordt de plant onder meer geteeld in Iran, Azerbeidzjan, Marokko, Afghanistan en India (Kasjmir). Iran is de grootste producent van saffraan met meer dan negentig procent van de totale wereldproductie.
Maagklachten
In de hedendaagse keuken wordt saffraan vooral gebruikt als smaakmaker en om gerechten kleur te geven. Toch biedt saffraan ook talloze gezondheidsbevorderende effecten.
Saffraan werd van oudsher gebruikt om maagklachten te verminderen, nierstenen af te drijven en om de bloedcirculatie te stimuleren. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt nu de voordelen van het gebruik van saffraan.
De hoge concentratie carotenen zorgt volgens wetenschappers voor de gezondheidsbevorderende effecten van saffraan, zoals het remmen van de groei van huidtumoren en het verbeteren van artritis en van de gezondheid van het oog. Recent onderzoek laat zien dat bij proefpersonen die saffraan innamen, het zicht verbeterde en dat het staar tegen ging.
Geheugen
Een van de belangrijkste carotenen in saffraan is crocine. Deze stof laat in recent onderzoek zien dat het de hersenfuncties verbeterd waardoor men beter kan leren en een beter geheugen behoudt. Hierdoor zou saffraan, door de crocine, een stof kunnen zijn die ingezet wordt bij het tegengaan van ouderdomsdementie.
De stof crocine werkt ook als antidepressivum.
Saffraan staat bij wetenschappers bekend als anti-mutageen, wat betekent dat het mutaties voorkomt. Het is ook een anticarcinogeen dus kankerbestrijdend.
Tegen astma
Saffraan helpt goed tegen astma, aderverkalking en kriebelhoest. Het wordt soms in combinatie met andere kruiden gebruikt om indigestie, flatulentie, hoest, slapeloosheid en kaalheid te bestrijden.
Latijnse naam:
Crocus sativus
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Abdullaev FI. Cancer Chemopreventive and Tumoricidal Properties of Saffron (Crocus sativus L.). Experimental Biology and Medicine 227 (1), 2002, PMID 11788779.
- Srivastava R et al. Crocus sativus L.: A comprehensive review. Pharmacogn Rev. 2010 Jul;4(8):200-8. doi: 10.4103/0973-7847.70919.