Hoewel rozemarijn een mediterraan kruid is, groeit het ook heel goed in het Nederlandse klimaat of in een pot op de vensterbank. Rozemarijn staat niet alleen bekend als smaakmaker maar ook, in de natuurgeneeskunde, als een onmisbaar kruid. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken onderbouwen de werking van rozemarijn als ‘geneesmiddel’.
Antioxidanten
Rozemarijn bevat caffeïnezuur en rozemarijnzuur. Beide zijn antioxidanten en ontstekingsremmers. Ze helpen oxidatieve stress in de cellen voorkomen waardoor DNA beschermd wordt (vooral in de lever en longen). Daarnaast bevat rozemarijn vitamine E. Volgens Italiaanse wetenschappers beschermt rozemarijn het proteïne HSP70. Deze proteïne speelt een actieve rol in het voorkomen van schade aan de huid.
Volgens Franse onderzoekers helpt rozemarijn de lever te ontgiften.
Uit Spaans wetenschappelijk onderzoek blijkt dat rozemarijn schade van straling tegengaat. Rozemarijn zorgt dat de vrije radicalen die vrijkomen bij ioniserende straling onschadelijk worden gemaakt.
Antibacterieel
Het unieke aan rozemarijn is dat dit kruid negentien stoffen bevat die een antibacteriële werking hebben en een aantal essentiële oliën die ervoor zorgen dat een luchtwegvernauwing veroorzaakt door histamine (bij bijvoorbeeld astma of hooikoorts) wordt verminderd. Deze essentiële oliën zorgen ook voor het verminderen van ontstekingen die lever en hartziekten veroorzaken.
Stress verminderen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het opsnuiven van de geur van de essentiële olie van rozemarijn stress verminderd, spieren laat ontspannen en het lichaam stimuleert om vrije radicalen op te sporen en onschadelijk te maken. Ook stimuleert het de hersenen waardoor snelheid, accuraatheid en gemoedstoestand positief beïnvloed worden.
Latijnse naam:
Rosmarinus officinalis
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g, gedroogd | |
Vitamine A | 0,32 mg |
Vitamine B1 | 0,50 mg |
Vitamine C | 60 mg |
Kalium | 1000 mg |
Calcium | 1300 mg |
Ijzer | 20 mg |
Literatuur:
- al-Sereiti MR, Abu-Amer KM, Sen P. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian J Exp Biol 1999 Feb;37(2):124-30. 1999.
- Calucci L, Pinzino C, Zandomeneghi M et al. Effects of gamma-irradiation on the free radical and antioxidant contents in nine aromatic herbs and spices. J Agric Food Chem 2003 Feb 12; 51(4):927-34. 2003.