Rode wijn bevat stoffen die: de bloedvatwanden beschermen, een gunstige invloed hebben op het cholesterolspectrum en de kleine bloedvaten stimuleren. Deze stoffen zijn bekend onder de naam oligomere procyanidines (opc).
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de honderden antioxidanten die te vinden zijn in druiven helpen bij
– het voorkomen van het overactief worden van bepaalde zuurstof gerelateerde enzymen
– het beschermen van celmembramen tegen vrije radicalen
– het verlagen van de hoeveelheid zuurstof reactieve moleculen in ons bloed
– het verminderen van het oxideren van vetten
– het verminderen van oxidatieve stress.
Ontstekingsremmend
Naast deze positieve effecten die geleverd worden door de antioxidanten hebben druiven ook een sterk ontstekingsremmend effect wat weer een positieve uitwerking heeft op ons hart-, en bloedvatenstelsel. Dit is dan ook een van de redenen waarom wetenschappers aanraden om regelmatig een glaasje rode wijn te drinken. Ze verwachten dat de ontstekingsremmende werking en de antioxidanten ervoor zorgen dat verzadigde vetten geen schade kunnen aanbrengen aan ons hart en onze bloedvaten.
Andere positieve effecten op ons hart- en bloedvatenstelsel zijn
- het laag houden en verlagen van de bloeddruk
- het laag houden en verlagen van cholesterol
- het reduceren van LDL-oxidatie
- bloedverdunning
- het beschermen van de vaatwanden en het verhogen van de hoeveelheid glutathione in ons bloed.
Al met al kan er geconcludeerd worden dat druiven een sterk reinigende werking hebben op ons hart-, en bloedvatenstelsel.
Een matig gebruik van alchohol, 1 à 2 glazen rode wijn per dag bij de maaltijd, zou een goede dosis zijn als preventie voor hart- en vaatziekten. Dit beschermend effect geldt in het bijzonder voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals mannen boven de 40 jaar en vrouwen na de overgang. Het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten kan uiteraard ook door te zorgen voor een gezond gewicht en voldoende beweging. Dit draagt tevens bij tot een kleinere kans op het krijgen van het kanker, in tegenstelling tot het nuttigen van 1 à 2 glazen wijn per dag.
Lever
De lever heeft het zwaar wanneer er alcohol geconsumeerd wordt. Hoe meer alcohol er gedronken wordt, hoe groter de kans op levercirrose (wat leverkanker kan veroorzaken), leververvetting en beschadiging van de alvleesklier, hartspier en centraal zenuwstelsel. Alle alcohol vormt een belasting voor de nieren en de lever. De lever kan zo’n tien tot vijftien gram alcohol per uur omzetten, ongeveer de inhoud van één alcoholische consumptie.
Kankerverwekkend
Elk glas drank verhoogt de kans op kanker en vooral de kans op mond-, keel-, slokdarm-, lever-, dikke darm- en bij vrouwen een sterk stijgend risico op borstkanker. Men hoeft hiervoor niet dronken te worden voordat de alcohol schade aanricht. Dit verhoogd risico op kanker treedt al op bij een veel lagere hoeveelheid alcohol (één glas) per dag.
Roken
Wie ook nog eens rookt naast het drinken verhoogt de kans op kanker aanzienlijk. Dit komt doordat alcohol en tabak hand in hand de cellen in het lichaam beschadigen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alcohol ervoor zorgt dat de slijmvliezen in mond en keel de kankerverwekkende stoffen in tabak beter opnemen waardoor de kans op kanker vergroot wordt.
DNA-beschadiging
Het is voor wetenchappers nog niet helemaal duidelijk waarom alcohol de kans op kanker vergroot maar men denkt dat het komt door de manier waarop ons lichaam alcohol afbreekt. Ons lichaam zet alcohol namelijk om in acetaldehyde. Acetaldehyde kan kanker veroorzaken doordat het ons DNA beschadigt en het voorkomt dat het gerepareerd kan worden.
Hormoonstoornissen en vitamines
Ook kunnen door langdurig alcoholgebruik hormoonstoornissen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn verlaagde concentraties van geslachtshormonen, menstruatie- en ovulatiestoornissen, erectiestoornissen en verminderde aanmaak van hemoglobine in het bloed. Ook neemt het lichaam minder vitamines en mineralen op terwijl het verwerken van de alcohol juist tot gevolg heeft dat er meer vitamines verbruikt worden. Hierdoor kan er een gebrek optreden.
Met mate
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat met mate alcoholische dranken nuttigen een positief effect kan hebben op de gezondheid. Dit geldt vooral voor personen boven de 40 jaar. Gematigde drinkers hebben minder kans op hart- en vaatziekten maar deze uitkomst gaat hand in hand met de levensstijl van gematigde drinkers. Deze doelgroep eet vaak ook gezonder, sport meer en heeft vaak minder overgewicht dan mensen die helemaal niet drinken of juist te veel drinken. Een gematigd gebruik van alcohol over een langere periode laat zien dat het HDL-cholestrol (gezonde cholesterol) verhoogt waardoor bloedstolling wordt voorkomen.
Schade
Toch moet men niet starten met dagelijks (een kleine hoeveelheid) alcohol te drinken vanwege de positieve effecten. De nadelen aan het nuttigen van alcohol zijn namelijk te groot. En er zijn veel gezondere manieren en voedingsmiddelen om het hart- en bloedvatenstelsel te beschermen.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g | |
Vitamine C | 1 mg |
Kalium | 100 mg |
Calcium | 10 mg |
Fosfor | 10 mg |
Ijzer | 0,9 mg |
Magnesium | 10 mg |
Koper | 0,10 mg |
Zink | 0,20 mg |
Literatuur:
- Tramacere, I., et al., A meta-analysis of alcohol drinking and oral and pharyngeal cancers. Part 1: overall results and dose risk relation. Oral Oncol, 2010. 46(7): p. 497-503.
- Parkin, M., et al., Cancers attributable to the consumption of alcohol in the UK in 2010. Br J Cancer, 2011. 106 (S2) p. S14- S18.