Prei behoort, net zoals knoflook en ui, tot de familie van de lelie. Door de unieke combinatie van flavonoïden en zwavelbevattende voedingsstoffen is prei bij uitstek een groente om aan het menu toe te voegen.
Foliumzuur
Prei bevat een grote hoeveelheid van het flavonoïde kaempferol. Dat laat herhaaldelijk in wetenschappelijke onderzoeken zien dat het de vaatwanden beschermt tegen beschadigingen.
Vaak over het hoofd gezien maar zeker niet onbelangrijk is dat prei een hoge concentratie foliumzuur bevat. In prei is foliumzuur te vinden in de bioactieve vorm. Foliumzuur is belangrijk voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel omdat het het homocysteïneniveau in balans houdt. Een te hoog homocysteïneniveau vergroot het risico op hart- en vaatziektes.
Sulfiet
Prei bevat ook polyfenolen die een belangrijke rol spelen in het beschermen van onze vaatwanden en bloedcellen tegen oxidatieve stress.
Latijnse naam:
Allium ampeloprasum var. porrum
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,09 mg |
Vitamine B1 | 0,12 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,25 mg |
Vitamine B11 | 60 mcg |
Vitamine C | 25 mg |
Calcium | 60 mg |
Fosfor | 30 mg |
Kalium | 250 mg |
Bevat ook ijzer, magnesium, koper en zink.
Literatuur:
- Phillips KM, Rasor AS, Ruggio DM, et al. Folate content of different edible portions of vegetables and fruits. Nutrition & Food Science 2008, 38(2):175-181. 2008.
- Xiao HB, Jun-Fang, Lu XY et al. Protective effects of kaempferol against endothelial damage by an improvement in nitric oxide production and a decrease in asymmetric dimethylarginine level. European Journal of PharmacologyVolume 616, Issues 1-3, 15 August 2009, Pages 213-222. 2009.