De pistachenoot komt oorspronkelijk uit Iran en Irak maar wordt nu ook in Europa gekweekt. De groene zaden van de pistacheboom worden vooral bij de borrel gegeten en in roomijs verwerkt.
Bloeddruk
De pistachenoot is een van de minst onderzochte noten. Toch bevat ook deze noot een veelheid aan goede eigenschappen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eten van 150 gram pistachenoten per dag de bloeddruk aanzienlijk verlaagd. Daarnaast verlaagt het ook het cholesterolniveau waardoor de kans op ziekten aan hart en vaten wordt verminderd. De antioxidanten in de pistachenoot zorgen voor bovengenoemde eigenschappen. Bovendien zorgen ze voor de vermindering van ontstekingen in het lichaam en verminderen ze oxidatieve stress.
Diabetici
Een ander onderzoek toont aan dat het eten van pistachenoten na een koolhydraatrijke maaltijd ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Volgens de onderzoekers doen diabeten er verstandig aan pistachenoten aan het dagelijkse menu toe te voegen. Niet alleen de bloedsuikerspiegel zal stabiel blijven maar ook de bloeddruk en cholesterol zullen op een laag niveau blijven.
Antikanker
De stof gamma-tocopherol, een vorm van vitamine E die in de pistachenoot te vinden is, is volgens wetenschappelijk onderzoek een effectief antikankermiddel. Amerikaans onderzoek laat zien dat deze stof:
- effectief is in de strijd tegen tegen prostaatkanker
- effect zou kunnen hebben op longkanker
- beschermt tegen longkanker.
Twee ons pistachenoten per dag zou genoeg zijn om het gamma-tocopherolniveau te laten stijgen.
Hiernaast bevat de pistachenoot ook proteïnen, vezels, fytosterolen, vitamine A, vitamine B6, kalium, luteïne, choline, calcium, mangaan en koper.
Latijnse naam:
Pistacia vera
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g, geroosterd | |
Vitamine B1 | 0,70 mg |
Vitamine B2 | 0,20 mg |
Vitamine B6 | 0,20 mg |
Vitamine B11 | 60 mcg |
Vitamine C | 7 mg |
Kalium | 1100 mg |
Calcium | 136 mg |
Fosfor | 500 mg |
Magnesium | 158 mg |
Bevat ook ijzer, koper, zink en mangaan.
Literatuur:
- Alturfan AA, et al. Consumption of pistachio nuts beneficially affected blood lipids and total antioxidant activity in rats fed a high-cholesterol diet. Folia Biol (Praha). 2009;55(4):132-6.
- Hernandez LM, et al. Pistachios may reduce lung cancer risk. American Association for Cancer Research. 2009.