Botanisch gezien zijn pinda’s geen noten maar peulvruchten net zoals linzen, kikkererwten en bruine bonen.
De groei van de pindaplant is fascinerend omdat de plant start als een bloem boven de grond die door haar gewicht doorbuigt. De bloem verdwijnt uiteindelijk onder de grond waarna de pinda rijpt.
Schrikbarend
De pinda bevat, onder andere, een hoge concentratie vitamine E, oleïnezuur en resveratrol.
Pinda’s bevatten ook alfatoxines; dit zijn carcinogene oftewel kankerverwekkende stoffen. Alfatoxines zijn chemicaliën die worden uitgescheiden door bepaalde pathogene schimmels. De meest voorkomende zijn Aspergillus flavus en Aspergillus parasiticusen en zijn in schrikbarende concentraties te vinden in de pinda.
Leverkanker
In landen zoals China waar de bevolking via voeding hoge doses aflatoxine binnen krijgt, is leverkanker doodsoorzaak nummer 1. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat aflatoxines een directe oorzaak zijn van leverkanker.
Omega 6
Bovendien bevatten pinda’s veel omega 6-vetzuren (onverzadigde meervoudige vetzuren). Omega 6-vetzuur bevordert ontstekingen en daardoor ook de kans op kanker. Omdat het menselijk dieet al (te) veel omega-6 vetzuren bevat, is het belangrijk omega 3-vetzuren toe te voegen aan het dieet voor herstel van de balans.
Latijnse naam:
Arachis hypogaea
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,90 mg |
Vitamine B2 | 0,15 mg |
Vitamine B6 | 0,30 mg |
Vitamine B11 | 1 mcg |
Kalium | 700 mg |
Calcium | 60 mg |
Fosfor | 370 mg |
Ijzer | 2,1 mg |
Magnesium | 210 mg |
Zink | 3 mg |
Bevat ook koper en vitamine E.
Literatuur:
- Caster WO, Burton TA, Irvin TR, Tanner MA. Dietary aflatoxins, intelligence and school performance in southern Georgia. Int J of Vit and Nutr Res 1986 56:291-5. 1986.
- Talcott S, Passeretti S, Duncan C, Gorbet W. Polyphenolic content and sensory properties of normal and high oleic acid peanuts. Food Chemistry 2005 May;90(3):379-388. 2005.