Het kruid pepermunt is vooral bekend van het snoepje dat er zijn smaak aan heeft te danken. Er zijn zo’n 25 verschillende soorten munt. Pepermunt is een kruising tussen watermunt en aarmunt (spearmint).
Naast zijn rol als smaakmaker heeft pepermunt ook verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Prikkelbare darm
Wetenschappelijk onderzoek heeft herhaaldelijk laten zien dat pepermuntolie symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom zoals indigestie en darmspasme verminderd. Het blijkt dat deze eigenschap gerelateerd is aan zijn spierontspannende werking. Wanneer de spieren rond de ingewanden ontspannen, is er minder kans op spasme en indigestie. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit alles veroorzaakt door de menthol in pepermunt.
Tumoren
Pepermunt heeft niet alleen een goede invloed op het maagdarmstelsel maar stopt ook de groei van alvleesklier-, borst- en levertumoren. Proefdieronderzoek laat dat zien. Het monoterpeen perillylalcohol dat in grote hoeveelheden te vinden is in pepermuntolie, is voor deze effecten verantwoordeljk. Verder blijkt uit proefdieronderzoek dat pepermuntolie beschermt tegen kankerformaties in darmen, huid en longen.
Pepermuntolie beschermt volgens wetenschappelijk onderzoek uit 2010 ook het gezonde weefsel van de maag en darmen tegen bestraling.
Astma
Pepermunt bevat ook rozemarijnzuur, dat verschillende positieve effecten heeft op astma. Het neutraliseert niet alleen vrije radicalen maar het blokkeert ook ontstekingsbevorderende chemicaliën. Daarnaast stimuleert het cellen de stof prostacyclinen aan te maken. Deze stof zorgt ervoor dat de luchtwegen geopend worden waardoor ademhalen makkelijker wordt.
Tot slot heeft pepermuntolie een antischimmel- en antibacteriële werking op bacteriën zoals helicobacter pylori, salmonella en E coli.
Kies altijd voor verse pepermunt omdat deze veel meer goede eigenschappen bevat dan de gedroogde variant. De pepermuntsnoepjes bevatten veel suiker, dus die worden afgeraden.
Latijnse naam:
Mentha piperita
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Edris AE, Farrag ES. Antifungal activity of peppermint and sweet basil essential oils and their major aroma constituents on some plant pathogenic fungi from the vapor phase. Nahrung 2003 Apr; 47(2):117-21. 2003.
- Manjeshwar S Baliga, Suresh Rao. Radioprotective potential of mint: A brief review. Cancer Journal; vol.6 (3): 255-61. 2010.