De passievrucht komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt de vrucht vooral geïmporteerd vanuit Kenia, Brazilië, Venezuela, Zimbabwe en Ivoorkust. De leerachtige schil van deze vrucht is donkerpaars van kleur en niet eetbaar. Binnenin zit zacht geel vruchtvlees dat samen met de eetbare pitjes een frisse zoete smaak heeft.
Gezond
De passievrucht ontleent zijn naam aan de passiebloem die de passie (lijdensweg) van Christus zou symboliseren. De plant waar de passievrucht aan groeit, geeft prachtige exotische bloemen.
De gele passievrucht wordt ook wel maracuja genoemd.
De passievrucht is rijk aan ijzer en vitamine A, C, en B12 en is zo te eten. Volgens Amerikaans onderzoek heeft de passievrucht een kankerremmende werking. Het is een erg gezond tussendoortje, maar is ook goed te verwerken in een vruchtensalade, in sap of jam.
Rijp
Koop de vruchten die nog niet heel rimpelig zijn en zwaar voor hun grootte aanvoelen. Een rijpe passievrucht is namelijk helemaal rimpelig aan de buitenkant. Je moet deze snel eten om uitdroging te voorkomen.
Latijnse naam:
Passiflora edulis
Wanneer te verkrijgen:
september-oktober
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,21 mg |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B2 | 0,10 mg |
Vitamine B6 | 0,10 mg |
Vitamine C | 20 mg |
Kalium | 350 mg |
Calcium | 15 mg |
Fosfor | 60 mg |
Ijzer | 1,6 mg |
Magnesium | 30 mg |
Bevat ook koper en zink.