Het gebruik van palmolie in onze voeding is al een tijdje aan een opmars bezig en deze opmars is niet geheel onschuldig. Palmolie bevat namelijk vrij veel (meer dan 40 procent) atherogene verzadigde vetzuren. Dat zijn verzadigde vetzuren die het risico op cardiovasculaire aandoeningen en de vorming van kanker verhogen.
Verplicht vermelden
Palmolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van oliepalmvruchten. Deze olie bevat in extra vierge vorm een hoop antioxidanten (zoals betacaroteen), vitamines en mineralen maar door het proces van raffineren, ontkleuren, bleken en harden verliest het al zijn gezonde eigenschappen.
Het is de meest gebruikte plantaardige olie en de voornaamste bron van vetten wereldwijd. Palmolie bevindt zich veelal in gebak en taart, kant-en-klare gerechten, smeerpasta’s en margarines.
Vanaf december 2014 zijn fabrikanten verplicht om palmolie te vermelden op de verpakking of etiket van een voedingsmiddel. Hiervoor gold deze verplichting niet en viel palmolie onder de naam “plantaardige olie”.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.