Oregano, ook wel wilde marjolein genoemd, komt oorspronkelijk uit Noord-Europa maar is algemeen bekend geworden door het gebruik in de mediterrane en Mexicaanse keuken.
Oregano bevat verschillende fytonutriënten, waaronder thymol, carvacrol en rozemarijnzuur en het bevat vier keer zoveel antioxidanten dan bosbessen.
Effectiever
Als etherische olie werkt oregano antiseptisch terwijl het als antioxidant helpt om oxidatieve stress in het lichaam te voorkomen.
Ook gaan de verschillende zuren de groei van bacteria tegen waaronder Pseudomonas aeruginosa en Staphylococcus aureus. Mexicaanse onderzoekers hebben oregano met tinidazol vergeleken en kwamen erachter dat oregano effectiever was dan de gefabriceerde medicatie. Tinidazol is een medicijn dat voorgeschreven wordt bij infecties door de Giardia Iambia parasiet.
Bij voedselvergiftiging
Carvacrol is de meest onderzochte stof en synthetische carvacrol wordt al sinds de zestiger jaren toegevoegd aan reinigingsmiddelen als lysol en lysterine om oppervlakken en voorwerpen te desinfecteren.
Oregano olie is ook erg geschikt om over het eten te druppelen (bijvoorbeeld op een salade) om bederf te verminderen en in te nemen bij een eventuele voedselvergiftiging.
Carvacrol en thymol laten bij proefdieronderzoeken zien dat ze een bloedvat ontspannend effect hebben op het aortaweefsel bij ratten.
Ook toont laboratoriumonderzoek aan dat oregano olie een gunstig effect heeft op het glucose- en vetmetabolisme en dat de stof carvacrol DNA-schade voorkomt bij ratten.
Uit onderzoek is gebleken dat oregano de levenscyclus van kankercellen verstoord en apoptosis (celdood) veroorzaakt.
Latijnse naam:
Origanum vulgare
Wanneer te verkrijgen:
juni-september vers, het gehele jaar gedroogd.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g gedroogd | |
Vitamine A | 0,70 mg |
Vitamine B1 | 0,30 mg |
Kalium | 1600 mg |
Calcium | 1600 mg |
Fosfor | 200 mg |
Ijzer | 50 mg |
Bevat ook vitamine K en mangaan.
Literatuur:
- Lambert RJ, Skandamis PN, Coote PJ, Nychas GJ. A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. J Appl Microbiol 2001 Sep;91(3):453-62. 2001. PMID:12450.
- Zheng W, Wang SY. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J Agric Food Chem 2002;49:5165-70. 2002.