Ook al krijgt de heerlijke olie die van de olijf komt meer aandacht, de olijf zelf is een van de meest gegeten en genoten producten over de hele wereld.
Technisch gezien is de olijf een vrucht van de Olea Europea boom, maar ze wordt vooral gezien als een hartige groente die toegevoegd wordt aan allerlei gerechten of zo wordt gegeten als snack. Omdat olijven te bitter en hard zijn om zo van de boom te eten, worden ze behandeld om de bitterheid en hardheid te verminderen. Het ligt aan de olijfsoort, regio en de gewenste smaak, textuur en kleur van de olijf hoe dit proces verloopt. Het weken in water, zout water of loog zijn de meest gebruikte verwerkingsprocessen.
Bijzondere kwaliteit
Olijven staan vooral bekend om de hoeveelheid vet die er in te vinden is. 80 tot 85 procent van de calorieën komt van het vet in de olijf. De kwaliteit van het vet in olijven is bijzonder, omdat driekwart van het vet bestaat uit oleïnezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Deze enkelvoudige onverzadigde vetzuren zijn in verband gebracht met het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten. Recent onderzoek heeft ook uitgewezen dat enkelvoudige onverzadigde vetzuren in olijven (en olijfolie) de bloeddruk kunnen verlagen.
Naast enkelvoudige onverzadigde vetzuren zitten olijven ook boordevol polyfenolen, flavonen, terpenen en zuren.
Tegen beschadigingen
De fytonutriënten in olijven doen hun werk als antioxidant. Ze verminderen oxidatieve stress in ons lichaam waardoor de kans op onder andere kanker verkleind wordt.
Vitamine E, selenium en zink zijn ook te vinden in olijven, maar het zijn toch vooral de verschillende fytonutriënten die een positief effect op ons lichaam hebben.
Het fytonutriënt oleuropeïne is het meest onderzocht. Oleuropeïne is alleen te vinden in olijven en werkt op verschillende manieren als antioxidant. Het vermindert oxidatie van het LDL cholesterol, vermindert oxidatieve stress en beschermt zenuwcellen tegen zuurstof gerelateerde beschadigingen.
Ontstekingsremmend
Een ander wetenschappelijk onderzoek laat zien dat olijven het niveau van gluthatione (een van de belangrijkste antioxidanten in ons lichaam) in ons bloed verhogen. In dit onderzoek was het vooral de olijfpulp die overbleef na het persen van olijfolie die een positief effect had op het glutathioneniveau.
Naast de werking als antioxidant hebben de fytonutriënten in olijven ook een ontstekingsremmende werking. Het extract van olijven werkt als anti-histamine op celniveau. Door histaminereceptoren te blokkeren werkt dit extract ontstekingsremmend. Het olijfextract vermindert ook ongewenste ontstekingen door leukotrieneniveaus te verlagen en de activiteit van het enzyme iNOS te verminderen. De overactiviteit van dit enzyme wordt in verband gebracht met ongewenste ontstekingsreacties.
Natuurlijke beschermer
Doordat de olijf een antioxidantele en ontstekingsremmende werking heeft, is ze een natuurlijke beschermer tegen kanker. Olijven verminderen de kans op oxidatieve stress en chronische ontstekingen. Ook zouden olijven ons DNA kunnen beschermen. Wetenschappelijk onderzoek heeft zich vooral op twee soorten kanker gericht, borstkanker en maagkanker. Wetenschappelijk onderzoek in verband met borstkanker laat zien dat vooral de triterpene fytonutriënten in olijven effect hebben. Ze breken de levenscyclus van borstkankercellen af. Dit gebeurde ook bij maagkankercellen maar welk fytonutriënt hiervoor zorgde, is nog niet duidelijk.
Latijnse naam:
Olea europaea
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g | |
Vitamine A | 0,05 mg |
Vitamine B1 | 0,03 mg |
Vitamine B2 | 0,08 mg |
Vitamine B6 | 0,02 mg |
Calcium | 95 mg |
Magnesium | 20 mg |
Natrium | 2100 mg |
Bevat ook kalium, ijzer, koper en zink.
Literatuur:
- Allouche Y, Warleta F, Campos M et al. Antioxidant, antiproliferative, and pro-apoptotic capacities of pentacyclic triterpenes found in the skin of olives on MCF-7 human breast cancer cells and their effects on DNA damage. J Agric Food Chem. 2011 Jan 12;59(1):121-30. Epub 2010 Dec 10. 2011.
- Chandak R, Devdhe S and Changediya V. Evaluation of anti-histaminic activity ofaqueous extract of ripe olives of olea-europea. Journal: Journal of Pharmacy Research Year: 2009 Vol: 2 Issue: 3 Pages/record No.: 416-420. 2009.