Notenolie is er in verschillende soorten en kwaliteiten. Walnoot- en hazelnootolie zijn de meest populaire oliën.
Net zoals groenten en fruit heeft elke olie zijn eigen samenstelling van mineralen, vitamines en antioxidanten. De beste keuze is koudgeperse notenolie. Die bevat de meeste vitamines, mineralen en essentiële vetzuren.
Alleen koud
Notenolie wordt alleen koud gebruikt. Het wordt afgeraden de olie te verwarmen omdat ze onder invloed van hitte kan oxideren. De olie verliest door verhitting niet alleen haar goede eigenschappen, maar ook is er een groot risico voor de vorming van toxische stoffen.
Afwisselen
Het is belangrijk om de consumptie van verschillende oliën met elkaar af te wisselen of te combineren. Op deze manier krijgt het lichaam genoeg omega 3-, en omega 6-vetzuren binnen. Vetzuren die het lichaam zelf niet aan kan maken en dus door voeding binnen moet krijgen. Het is belangrijk om deze vetzuren beide in te nemen. Omega 6-vetzuur bevordert namelijk ontstekingen en daardoor ook de kans op kanker. Omdat het menselijk dieet al (te) veel omega 6-vetzuren bevat, is het belangrijk om omega 3-vetzuren toe te voegen aan het dieet om de balans te herstellen.
Van de notenoliesoorten die beschikbaar zijn raadt MMV vooral de walnotenolie aan.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.