Wanneer men voor melk kiest, kiest men het beste voor biologische rauwe, volle melk. Deze melk is niet gepasteuriseerd en bevat in deze vorm mineralen en vitamines die ons lichaam kan gebruiken. Het beste kiest men voor geitenmelk omdat deze melk veel gezonder is en de kans op intolerantie niet aanwezig is.
Moedermelk
Koemelk en geitenmelk verschillen sterk in hun voedingskundige samenstelling. Geitenmelk heeft een andere eiwitsamenstelling dan koemelk en benadert meer dan koemelk het eiwitprofiel van moedermelk. Het belangrijkste eiwit, alfa-caseïne (type S2), in geitenmelk heeft een andere structuur dan het alfa-caseïne dat overheerst in koemelk (type S1). Het alfa-S1-caseïne in koemelk kan overgevoeligheidsreacties oproepen en geeft een sterkere stremming van de melk.
Minder zwaar op de maag
Door de lagere concentratie alfa-S1-caseïne in geitenmelk, wordt onder invloed van maagzuur, een luchtiger en brokkeliger wrongel gevormd vergeleken met koemelk. De eiwitbrokjes zijn kleiner en minder samengepakt waardoor verteringsenzymen sneller en beter hun werk kunnen doen.
Geitenmelk ligt beduidend minder zwaar op de maag dan koemelk. Geitenmelk is mede daardoor geschikter dan koemelk voor mensen met een zwakke of gevoelige spijsvertering, zoals kleine kinderen.
Een bepaald type eiwit in koemelk (A1 bèta-caseïne) waarvan sterk wordt vermoed dat het diabetes type-1 en coronaire hartziekte bevordert, komt niet in geitenmelk voor.
Gezonder gebit
Volgens verschillende onderzoeken kan rauwe melk zorgen voor:
- een gezonder gebit
- minder eczeem
- minder kans op oorontsteking
- halvering van het histamineniveau
- een betere opname van calcium door het lichaam
Ook zouden zieke mensen sneller herstellen door het drinken van rauwe melk.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen (volle melk):
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,03 mg |
Vitamine B1 | 0,03 mg |
Vitamine B2 | 0,17 mg |
Vitamine B6 | 0,04 mg |
Vitamine B11 | 4 mcg |
Vitamine B12 | 0,40 mcg |
Vitamine C | 2 mg |
Vitamine D | 0,1 mcg |
Kalium | 160 mg |
Calcium | 120 mg |
Fosfor | 99 mg |
Magnesium | 10 mg |
Bevat ook koper en zink.
Literatuur:
- Benbrook CM, Butler G, Latif MA, et al. (2013). Organic Production Enhances Milk Nutritional Quality by Shifting Fatty Acid Composition: A United States—Wide, 18-Month Study. PLoS ONE 8(12): e82429.
- Crittenden RG and Bennett LE. Cow’s milk allergy: a complex disorder. J Am Coll Nutr December 2005 vol. 24 no. suppl 6 582S-591S.