Marjolein, ook wel majoraan of worstkruid genoemd, is een wat onbekender kruid in de Nederlandse keuken. Het heeft een intens aroma dat aan tijm doet denken. Het kruid wordt vooral gebruikt bij de bereiding van worst, maar ook bij aardappelgerechten of witte bonen past het uitstekend. Het is nauw verwant met het kruid oregano en je zou dit eventueel door marjolein in een gerecht kunnen vervangen.
Ontzettend gezond
Marjolein is een ontzettend gezond kruid. Het bevat grote hoeveelheden vitamines en mineralen. 110 gram marjolein is goed voor ruim 1000 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer! Hiernaast bevat marjolein ook mangaan, calcium, koper, magnesium, zink en kalium. Vitamine A en K zijn eveneens ruim vertegenwoordigd in marjolein. Als laatste bevat marjolein ook een ruime hoeveelheid verschillende fytonutrieënten zoals eugenol, terpinoleen, linalol en carvocrol. Deze stoffen geven marjolein zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.
Hoge bloeddruk
Wetenschappelijk onderzoek uit 2005 toont aan dat marjolein een belangrijke rol kan spelen bij het verbeteren van nier- en leverfunctie bij loodvergiftiging. Ook blijkt uit onderzoek dat marjolein de spijsvertering bevorderd en de kans op gezwellen in het maag-darmstelsel verkleint. De antioxidantwerking van de essentiële oliën die in marjolein te vinden zijn, verhinderen volgens Libanees onderzoek de uitbreiding van leukemie.
Verder wordt marjolein in de fytotherapie ingezet bij de volgende klachten; hoge bloeddruk, maagdarmkrampen, menstruatiekrampen, spierspanningen, insulineresistentie, bronchitis, hoest, snel werkende schildklier.
Latijnse naam:
Origanum majorana
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Al-Howiriny T, Alsheikh A, Alqasoumi S, et al. Protective Effect of Origanum majorana L. ‘Marjoram’ on various models of gastric mucosal injury in rats. Am J Chin Med. 2009;37(3):531-45.
- Ramadan G, El-Beih NM, Arafa NM, Zahra MM. Preventive effects of Egyptian sweet marjoram (Origanum majorana L.) leaves on haematological changes and cardiotoxicity in isoproterenol-treated albino rats. Cardiovasc Toxicol. 2013 Jun;13(2):100-9. doi: 10.1007/s12012-012-9189-4.