De mango is een tropische steenvrucht die een heerlijk zoete smaak heeft. De schil kan in kleur varieren tussen groen en rood en het vruchtvlees is diep geel van kleur. Mango zit bomvol vitamine A, B6, C en E.
Schil
Wetenschappelijke studies tonen aan dat bepaalde verbindingen in de schil van de mango de potentie hebben om de kans op bepaalde ziektes, zoals diabetes, te hoog cholesterol en sommige vormen van kanker, te verminderen.
Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat de stof triterpeen in mango’s een effectieve remmer van prostaat- en huidkankers is.
De polyfenolen die in mango’s te vinden zijn, zorgen er voor dat darmkanker- en borstkankercellen worden geëlimineerd en gezonde cellen met rust worden gelaten.
Bloedsuikerspiegel
Volgens wetenschappelijk onderzoek helpt het dagelijks eten van mango’s de bloedsuikerspiegel te verlagen en te reguleren, ook al bevatten ze veel natuurlijke suikers.
Australisch onderzoek uit 2006 laat zien dat het eten van mango’s ontstekingsreacties vermindert waardoor een hoog cholesterol wordt voorkomen.
Latijnse naam:
Mangifera indica
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar (import).
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,10 mg |
Vitamine B1 | 0,05 mg |
Vitamine B2 | 0,05 mg |
Vitamine B6 | 0,04 mg |
Vitamine B11 | 20 mcg |
Vitamine C | 36 mg |
Kalium | 190 mg |
Literatuur:
- Tumori. 2013 Mar-Apr;99(2):239-48. doi: 10.1700/1283.14199.
- Dr Hans Stoop, Uitzicht 2010-5