De makreel is een zogeheten vette vis. Deze vis zwemt dicht bij het wateroppervlak, onder andere in de Noordzee. In elke viswinkel is makreel wel te vinden. Hij bevat relatief veel vitamine B12.
Omega 3
Omdat vette vis, zoals makreel, omega 3-vetzuren bevat, wordt vaak aanbevolen deze vis op te nemen in een gevarieerd dieet. Omega 3-vetzuren zorgen voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel en hebben een positief effect op de concentratie.
Toxines
Nadeel van vis is dat deze verontreinigd is, het bevat toxines. Uit onderzoek blijkt dat de gezondheidseffecten van vis (met name vette vis) de nadelen overstijgt van de effecten van de intoxicatie met de toxines die in een vis zitten. Er is vooral onderzoek gedaan naar vette vis. Niet naar visoliecapsules. Maar het lijkt logisch om de effecten van vette vis toe te schrijven aan onder andere de visolie. Het verdient de voorkeur om te kiezen voor kleine vissoorten aangezien deze lager in de voedselketen staan. Hoe groter de vis, hoe meer kleinere vissen ze hebben opgegeten. Vanwege de verontreiniging van de zee krijgen ze zodoende meer giftige stoffen binnen. Die worden opgeslagen in hun weefsels. Doordat de makreel zich voert met kleine organismen zoals plankton, kleine kreeftachtigen en garnaalachtigen bevat deze relatief weinig giftige stoffen.
Latijnse naam:
Scomber scombrus
Wanneer te verkrijgen:
mei-september
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 1 mg |
Vitamine B1 | 0,10 mg |
Vitamine B2 | 0,30 mg |
Vitamine B6 | 0,20 mg |
Vitamine B11 | 8 mcg |
Vitamine B12 | 8,5 mc |
Vitamine D | 4 mg |
Natrium | 290 mg |
Kalium | 270 mg |
Fosfor | 200 mg |
Bevat ook calcium, magnesium, ijzer, koper en zink.
Literatuur:
- Smith, K.L. et al. Mercury concentrations and omega-3 fatty acids in fish and shrimp: Preferential consumption for maximum health benefits. Mar Pollut Bull. 2010 Sep;60(9):1615-8. doi: 10.1016/j.marpolbul.2010.06.045. Epub 2010 Jul 14.
- Ueshima H, Stamler J, Elliott P, Chan Q, Brown IJ, Carnethon MR, Daviglus ML, He K, Moag-Stahlberg A, Rodriguez BL, Steffen LM, Van Horn L, Yarnell J, Zhou B. Food Omega-3 Fatty Acid Intake of Individuals (Total, Linolenic Acid, Long-Chain) and Their Blood Pressure. INTERMAP Study. Hypertension. 2007 Jun 4; [Epub ahead of print] . 2007. PMID:17548718.