Lijnzaad is afkomstig van de vlasplant. Vlas is een gewas dat al heel erg lang verbouwd wordt.
Er wordt dikwijls onderscheid gemaakt tussen zogenaamd vezelvlas en olievlas. Van vezelvlas wordt linnen gemaakt. Voor de kruidengeneeskunde is olievlas interessanter. Deze vlassoort wordt gebruikt om lijnzaadolie van te maken.
Uniek
Net zoals alle zaden bevat lijnzaad voedingsstoffen die goed voor onze gezondheid zijn. Tegelijkertijd bevat lijnzaad unieke componenten die in andere zaden niet te vinden zijn.
Zo bevat lijnzaad een grote hoeveelheid omega-3 vetzuren. Het gaat hierbij vooral om alfa-linoleenzuur. Dit vetzuur beschermt de bloedvaten tegen ontstekingen.
Alfa-linoleenzuur kan zo’n drie uur in een hete oven zonder zijn eigenschappen te verliezen. Ideaal dus om te verwerken in broden en andere baksels.
Lignanen
Een tweede unieke component zijn lignanen. Door de aanwezigheid van lignanen is lijnzaad nuttig bij het bestrijden van de symptomen van de menopauze, waaronder opvliegers.
Lignanen vallen onder de fyto-oestrogenen. Tijdens recente wetenschappelijke onderzoeken in Duitsland is ontdekt dat uitgerekend deze fyto-oestrogenen in staat zijn kankercellen te doden. Zij verhinderen tegelijkertijd de vorming van nieuwe tumoren door de groei van nieuwe bloedvaten te stoppen.
De Duitse wetenschappers kwamen tot deze vaststelling na grondige analyse van bloedstalen van duizend vrouwen met borstkanker. Vrouwen met de hoogste concentratie fyto-oestrogenen liepen bijna de helft minder kans op sterfte in vergelijking met vrouwen met het laagste niveau fyto-oestrogenen.
Bescherming
De combinatie van alfa-linoleenzuur en lignanen beschermt het bloedvatenstelsel door ontstekingreacties tegen te gaan. Lijnzaad vermindert ook oxidatieve stress in de bloedvaten en meer algemeen in het gehele lichaam.
Verder verlaagt lijnzaad het cholesterolniveau en verhoogt het het ‘goede’ HDL-cholesterolniveau.
Betere opname
De derde unieke eigenschap wordt toegeschreven aan de slijmvormende inhoud van lijnzaad. ‘Slijm’ refereert aan wateroplosbare, gelvormende vezels die het verteringssysteem kunnen ondersteunen.
Deze slijmvormende vezels zorgen er bijvoorbeeld voor dat het legen van de maaginhoud naar de dunne darm langzamer verloopt waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen in de dunne darm.
Ook zorgen ze ervoor dat meer vocht naar de darmen wordt geleid waardoor obstipatie kan worden verholpen. Het is wel belangrijk om hierbij goed te drinken.
Budwigpapje
Lijnzaadolie wordt ook gebruikt in het Budwigpapje. In overleg met een NTTT-arts kan het Budwigpapje aan het dieet worden toegevoegd.
Lijnzaadolie dient van koude persing te komen en moet je koel en donker bewaren. Oude, ranzig geworden lijnzaadolie niet meer gebruiken.
Lijnzaadolie begint snel te oxideren. Vier weken na het aanbreken kan lijnzaadolie al ranzig zijn.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Aberg UW, Saarinen N, Abrahamsson A et al. Tamoxifen and flaxseed alter angiogenesis regulators in normal human breast tissue in vivo. PLoS One. 2011; 6(9):e25720. Epub 2011 Sep 30. 2011.
- Leyva DR, Zahradka P, Ramjiawan B et al. The effect of dietary flaxseed on improving symptoms of cardiovascular disease in patients with peripheral artery disease: Rationale and design of the FLAX-PAD randomized controlled trial. Contemporary Clinical Trials, Volume 32, Issue 5, September 2011, Pages 724-730. 2011.