In de klassieke oudheid was laurier een symbool voor de overwinning. Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren.
In het heden wordt laurier hoofdzakelijk in de keuken gebruikt en is het vooral bekend in gedroogde vorm. Laurier zijn de blaadjes van de altijd groene laurierboom of struik. Let op, alleen de laurier met een klein blad (laurus nobilis) is geschikt voor gebruik in de keuken. Bladeren van laurierstruiken zoals die in veel tuinen te vinden zijn, zijn niet geschikt voor consumptie.
Intense smaak
Laurier is vooral afkomstig uit het oostelijk Middellandse-Zee gebied, rondom Griekenland en Turkije. De ovale groene blaadjes geven gerechten een lekkere kruidige smaak, met name als je ze lang meestooft of -kookt. Laurierblaadjes zijn zelf niet eetbaar; daarom moet je ze aan het einde van de bereiding verwijderen. Gedroogde blaadjes geven een meer intense smaak dan verse blaadjes.
Laurier laat zich goed met andere kruiden combineren, bijvoorbeeld peterselie of tijm. Voor alle toepassingen geldt dat het laurierblad vanaf het begin van de bereiding moet worden toegevoegd. Gedroogde laurierbladen kun je het best in een afsluitbaar en ondoorzichtig potje bewaren. Ze zijn dan maximaal twee jaar houdbaar. Gemalen laurier is minder lang houdbaar.
Heilzaam
Aan laurier worden vele heilzame eigenschappen toegekend.
- Onderzoek uit 2007 laat zien dat het dagelijks drinken van laurierthee de bloedsuiker-, triglyceriden- en cholesterolniveaus laat dalen met als gunstig effect dat het hart- en vaatziekten dempt
- Uit wetenschappelijk onderzoek uit 2011 is gebleken dat laurier in combinatie met kurkuma de kans op aderverkalking beduidend doet verminderen door het cholesterolniveau te laten dalen
- Ook zou laurier vochtafdrijvend en als antidepressivum werken; wetenschappelijke onderzoeken die deze beweringen ondersteunen, zijn er nog niet
- De olie van laurier wordt uitwendig, door middel van compressen, gebruikt tegen spierpijn, zenuwpijn en verrekking
- De bladeren bevorderen de spijsvertering.
Latijnse naam:
Laurus nobilis
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar gedroogd.
Literatuur:
- Qnais EY, Abdulla FA, Kaddumi EG, et al. Antidiarrheal activity of Laurus nobilis L. leaf extract in rats. J Med Food. 2012 Jan;15(1):51-7. doi: 10.1089/jmf.2011.1707.