Kwark is de laatste jaren weinig populair. Veel mensen kiezen liever voor yoghurt of biogarde omdat kwark te vet zou zijn. Toch is kwark een van de basisingrediënten van het oergezonde Budwigpapje, een recept dat regelmatig als aanvulling wordt gebruikt binnen het Moermandieet (wel overleggen met NTTT-arts).
Kwark is eigenlijk hele verse jonge kaas. De melk wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën, hierna wordt stremsel toegevoegd. Kwark wordt gemaakt van koe-, geiten- of schapenmelk, maar volgens de Nederlandse Warenwet is de term “kwark” alleen bedoeld voor kwark van koemelk.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g | |
Vitamine A | 0,01 mg |
Vitamine B1 | 0,04 mg |
Vitamine B2 | 0,30 mg |
Vitamine B6 | 0,01 mg |
Vitamine B11 | 10 mcg |
Vitamine B12 | 0,70 mg |
Calcium | 130 mg |
Literatuur:
- Benbrook CM, Butler G, Latif MA, et al. (2013). Organic Production Enhances Milk Nutritional Quality by Shifting Fatty Acid Composition: A United States—Wide, 18-Month Study. PLoS ONE 8(12): e82429.
- Crittenden RG and Bennett LE. Cow’s milk allergy: a complex disorder. J Am Coll Nutr December 2005 vol. 24 no. suppl 6 582S-591S.