Kruidnagel is een specerij met een zeer sterke en unieke smaak die warm, zoet en aromatisch is.
Kruidnagels zijn de nog gesloten, roze bloemknoppen van de tropische kruidnagelboom. De bloemknoppen worden met de hand geplukt en gedroogd totdat ze hun bruine kleur hebben. Een kruidnagel bestaat uit een ongeveer 1 cm lang steeltje met daarop het knopje, dat zo’n 3 mm in diameter is. Deze specerij heet kruidnagel omdat het een ‘kruid’ is in de vorm van een draadnagel of spijker.
Meegekookt
Kruidnagels worden veel gebruikt in koekkruiden, zoals in speculaas. Bij stoofgerechten worden kruidnagels langdurig meegetrokken. Traditioneel worden ze ook meegekookt met rode kool en met wild. Kruidnagel vormt daarnaast een bestanddeel van het kerriemengsel.
In Duitsland worden kruidnagels toegevoegd aan Glühwein, in Nederland aan de (vergelijkbare) bisschopswijn. De kruidnagels zelf moeten niet gegeten worden want zelfs na lang stoven hebben ze nog een zeer sterke smaak.
Eugenol
Kruidnagels bevatten een aantal essentiële oliën zoals eugenol, kaempferol en rhamnetine.
De essentiële olie eugenol bevat verschillende unieke eigenschappen. Eugenol beschermt namelijk tegen de giftige werking van milieuverontreinigende stoffen.
Pijnverdovend
In de tandheelkunde wordt kruidnagelextract regelmatig ingezet door tandartsen bij wortelkanaalbehandelingen en tijdelijke vullingen aangezien het extract een pijnverdovende en antibacteriële werking heeft.
Eugenol bevat ook een ontstekingsremmende werking, zo blijkt uit proefdieronderzoek.
Kruidnagel
- heeft niet alleen een antibacteriële werking maar ook een antischimmelwerking
- heeft een positief effect op het spijsverteringsstelsel
- bevat vitamine K, ijzer, magnesium en calcium
- wordt het beste in zijn geheel gekocht in plaats van in poedervorm. Op deze wijze bevat de kruidnagel de meeste essentiële oliën, vitamines en mineralen.
Goede kruidnagel (die niet te oud is) drijft verticaal in het water, terwijl slechte kruidnagel horizontaal in het water drijft.
Latijnse naam:
Eugenia caryophyllus
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,05 mg |
Vitamine B1 | 0,12 mg |
Vitamine B2 | 0,25 mg |
Vitamine C | 80 mg |
Natrium | 250 mg |
Kalium | 1100 mg |
Calcium | 650 mg |
Fosfor | 200 mg |
Ijzer | 8,5 mg |
Literatuur:
- Friedman M, Henika PR, Mandrell RE. Bactericidal activities of plant essential oils and some of their isolated constituents against Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, and Salmonella enterica. J Food Prot 2002 Oct;65(10):1545-60. 2002.
- Ghelardini C, Galeotti N, Di Cesare Mannelli L, et al. Local anaesthetic activity of beta-caryophyllene. Farmaco 2001 May-2001 Jul 31;56(5-7):387-9. 2001. PMID:12570.