Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de bloesemnectar van de kokosnootpalmboom en wordt gebruikt in de Indische keuken onder de naam ‘gula djawa’ (deze naam wordt ook voor palmsuiker gebruikt). Kokosbloesemsuiker bestaat net als alle andere zoetstoffen (palmsuiker, kristalsuiker enzovoort) voor zo’n 90 procent uit pure suikers maar is niet geraffineerd (wordt niet verhit). Daardoor bevat het nog een aantal vitamines en mineralen die in geraffineerde kristalsuiker niet te vinden zijn.
Kokosbloesemsuiker ziet eruit als lichtbruine basterdsuiker en heeft een lichte karamelsmaak.
Prebioticum
Kokosbloesemsuiker bevat verschillende B-vitamines en mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en kalium. Eveneens is het prebioticum inuline in kokosbloesemsuiker te vinden.
De glycemische index van kokosbloesemsuiker zou heel laag zijn (tussen de 30 en 35), al stellen verschillende experts dat deze waarde waarschijnlijk helemaal niet klopt omdat kokosbloesemsuiker voor 71 procent uit sucrose bestaat. Dat heeft een glycemische index van 65.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.