Voedingsstoffen en werking
In koffie zitten vitaminen B3 en B7 en de mineralen kalium, magnesium en natrium. Daarnaast bevat koffie ook antioxidanten, zoals chlorogeenzuur, trigonelline en cafestol.
Koffie heeft een positief effect op verschillende soorten kanker zoals borst-, prostaat- en darmkanker. Koffie bevat stoffen met kankerremmende eigenschappen zoals anthocyanen (die de celademhaling stimuleren), DMSO (een sterk antioxidant) en chlorogeenzuur.
Ook bevat koffie stoffen die de hersenen stimuleren en een lichte depressie kunnen tegengaan.
Het drinken van koffie heeft door de aanwezige antioxidanten een positief effect op hart en bloedvaten vanwege de ontstekingsremmende werking.
Achtergrondinformatie
Oorspronkelijk komt koffie uit Ethiopië. Tegenwoordig worden er in veel landen koffieplanten geteeld, vaak heeft elk land zijn eigen specialiteit en smaakkenmerk. De grootste export vindt plaats vanuit Brazilië, Vietnam, Indonesië en Colombia.
Drink 2 tot 4 kopjes gefilterde koffie van hele bonen. Liefst biologisch en zelf gemalen. Geen koffiepads.
Waarschuwing
Het grootste nadeel aan koffie is dat het een wakker en energiek gevoel geeft, ook als je dit juist niet bent. Het lichaam geeft aan rust nodig te hebben en krijgt dit op deze manier niet omdat koffie het lichaam een vals gevoel van energie geeft.
Verder bindt koffie (en ook thee) spoorelementen door hun tannine, tot onoplosbare complexen. Dit effect is te voorkomen door tegelijk fruit te eten.
In koffie zitten – begrijpelijk – minder gunstige stoffen dan in groente- en vruchtensap. Wie veel koffie drinkt, en daardoor minder groente- en vruchtensap, loopt ongemerkt deze goede stoffen ‘mis’.
Latijnse naam
Coffea arabica.
Seizoen
Het gehele jaar