Knolselderij is een gewas waarvan de knol half boven de grond groeit. Het is een smakelijke knol die een goed alternatief is voor aardappelen, mede omdat knolselderij veel meer gezondheidsvoordelen heeft dan ‘piepers’. Knolselderij bevat onder andere vitamine K, fosfor, kalium en ijzer. De meeste voedingsstoffen zitten in de schil. Haal die er dus zo dun mogelijk af.
Vezelrijk
Uit onderzoek is gebleken dat de in knolselderij aanwezige zogenaamde poly-acetylenen een antikankerwerking hebben. Ze werken onder andere goed tegen leukemie en darmkanker. Deze laatste vorm van kanker wordt ook tegengewerkt door het hoge aantal vezels in de witte bolvormige knol. In de vezels van de knol zit veel cellulose en hemicellulose.
De in knolselderij aanwezige vitamine K zorgt voor gezonde botten. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine K ook een positief effect heeft op de ziekte van Alzheimer doordat het schade aan de hersenneuronen beperkt.
Latijnse naam:
Apium graveolens var. rapaceum
Wanneer te verkrijgen:
oktober-november (uit eigen land)
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,03 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,15 mg |
Vitamine B11 | 35 mcg |
Vitamine C | 15 mg |
Kalium | 400 mg |
Bevat ook vitamine K, fosfor en ijzer.
Literatuur:
- Kang K, Song DG, Lee EH,et al. Secretome profiling reveals the signaling molecules of apoptotic HCT116 cells induced by the dietary polyacetylene gymnasterkoreayne B. J Agric Food Chem. 2014 Mar 19;62(11):2353-63. doi: 10.1021/jf404047z.