Kapucijners worden het best vers (en dus nog groen) gegeten. Ze zitten in een paarsblauwe peul en worden gewonnen door de peulen aan de planten te laten drogen en daarna pas de kapucijners te oogsten.
Wanneer kapucijners worden gedroogd, krijgen ze hun bruine, meer bekende, kleur. De vorm van de kapucijner is rond tot eivormig. Qua grootte zit deze peulvrucht tussen een tuinboon en een doperwt in.
Oer-Hollands
Kapucijners zijn oer-Hollands en worden vaak met gebakken spek(jes) gegeten. Vers zijn ze veel gezonder en misschien ook wel veel lekkerder. Doordat de kapucijner nog niet is gerijpt en suiker dus nog niet omgezet is in zetmeel, smaakt de verse, groene kapucijner veel zoeter dan de gedroogde variant.
Kapucijners zijn van belang omdat ze boordevol ijzer, calcium, fosfor en vitamine B zitten. Evenals alle andere peulvruchten vormen ze samen met granen volwaardige eiwitten.
Bereiding
Het is belangrijk om de kapucijners voor het eten eerst te koken of te stomen. Rauw bevat de kapucijner een grote hoeveelheid lectine wat, in grote hoeveelheden, schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Vleesvervanger
Kapucijners bevatten relatief veel vezels tegenover weinig calorieën. Hierdoor is het een goede vleesvervanger. Bijkomend voordeel van de kapucijner is dat deze in eigen land wordt gekweekt en dus niet van ver hoeft te komen.
Zetmeel
Peulvruchten hebben ook een keerzijde: met name de grote bonen (witte, bruine, capucijners, kievit, etc) hebben grote zaadlobben waarin hun reservevoedsel is opgeslagen in de vorm van zetmeel. Met de huidige inzichten over het gebruik van complexe koolhydraten is het niet aan te bevelen om grote hoeveelheden zetmeel te gebruiken. Daarom zijn met name sojabonen (gefermenteerd als tempeh) en de groene erwt aan te bevelen.
Moerman raadde vooral de kleine, groene erwt aan, omdat die het grootste oppervlak heeft ten opzichte van de inhoud. Het oppervlak is van belang voor de vit B inhoud die in het vlies zit.
Latijnse naam:
Pisum sativum
Wanneer te verkrijgen:
vers juni-juli (in blik of pot het gehele jaar).
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,10 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,06 mg |
Vitamine B11 | 10 mcg |
Natrium | 250 mg |
Kalium | 200 mg |
Fosfor | 120 mg |
Bevat ook ijzer, zink, magnesium en calcium.