Kaneel is de gedroogde bast van de kaneelboom en heeft een aromatische, zoete en warme smaak. Deze specerij wordt niet alleen in de keuken gebruikt om gerechten smaak te geven. Kaneel wordt ook al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel in de kruiden- en Chinese geneeskunde. Het wordt vaak ingezet om het lichaam te verwarmen of verlichting te bieden bij verkoudheid of griep.
Uniek
Volgens de wetenschap wordt de unieke geneeskracht van kaneel gevormd door drie componenten in de essentiële olie van de kaneelboombast. Het gaat hierbij om cinnamalhedyde, cinnamyl acetaat en cinnamyl alcohol.
Cinnamalhedyde of cinnamic aldehyde, is veelvuldig onderzocht op zijn effect op de bloedplaatjes in ons lichaam. Bloedplaatjes klonteren samen in een noodsituatie (zoals bijvoorbeeld een schaaf- of snijwond) zodat het bloeden stopt. Wanneer bloedplaatjes onder normale omstandigheden samenklonteren, verstoppen ze de aderen. Kaneel zorgt ervoor dat het lichaam niet onnodig arachidonic (een vetzuur dat ontstekingsreacties veroorzaakt) vrij laat komen. Bloedplaatjes worden zodoende niet gestimuleerd om samen te klonteren wanneer dit niet noodzakelijk is.
Schimmels
De essentiële olie van kaneel wordt als antibacterieel beschouwd. Om deze reden is kaneel wetenschappelijk onderzocht op zijn eigenschap om schimmels, zoals candida, te laten stoppen met groeien. In laboratoriumonderzoek bleek dat kaneelextracten er vaak voor zorgden dat de groei van schimmels stopten.
Conserveermiddel
Ook wordt de antibacteriële eigenschap van kaneel onderzocht als mogelijk alternatief conserveermiddel voor voedsel. Uit een onderzoek uit 2003 bleek dat een paar druppels kaneelextract toegevoegd aan 100 ml wortelsoep ervoor zorgden dat bacteriën in de soep tot 60 dagen na de toevoeging niet groeiden. Zonder de toevoeging van het kaneelextract gebeurden dit wel.
Wanneer koolhydraatrijk voedsel gekruid wordt met kaneel, heeft het minder effect op de bloedsuikerspiegel. Kaneel vertraagt de werking van de maag waardoor het stijgen van de bloedsuikerspiegel in toom wordt gehouden.
Halve theelepel
Hiernaast zou kaneel ook kunnen helpen bij patiënten met diabetes type-2. Kaneel zou er voor kunnen zorgen dat het lichaam bij diabetes type-2 beter reageert op insuline zodat de bloedsuikerspiegel normaliseert. Zowel in het laboratorium als bij onderzoek op dieren is gebleken dat componenten in kaneel niet alleen insulinereceptoren stimuleren, maar ook het enzym dat deze receptoren inactiveert, blokkeert. Op deze manier worden cellen gestimuleerd om glucosen te gebruiken.
Op dit moment worden nog onderzoeken op mensen uitgevoer, maar Amerikaanse onderzoekers hebben recent al wel geconcludeerd dat een halve theelepel kaneel per dag de bloedsuikerspiegel laat dalen bij patiënten met diabetes type-2.
Geur
Niet alleen het consumeren van kaneel is goed voor het lichaam, ook de geur van kaneel heeft een positieve uitwerking op ons lichaam. De geur van kaneel stimuleert namelijk de hersenactiviteit, zo is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek in 2004.
Hiernaast heeft kaneel ook een positief effect op het maag-darmstelsel. Het vermindert maagzuur bij teveel of te vet eten, het vermindert obstipatie, diaree en bijkomende winderigheid.
Combinatie met honing
De combinatie honing en kaneel geniet de laatste tijd veel belangstelling aangezien het vele positieve gezondheidseffecten zou hebben. Het zou helpen tegen hartkwalen, hoog cholesterol, verkoudheid en griep, blaasinfectie, kramp en maagzweren, overgewicht, puistjes, slechte adem, gehoorverlies, eczeem en ringworm, vermoeidheid en artritis.
Latijnse naam:
Cinnamomum aromaticum
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,03 mg |
Vitamine B1 | 0,80 mg |
Vitamine B2 | 0,15 mg |
Vitamine C | 30 mg |
Kalium | 500 mg |
Calcium | 1200 mg |
Bevat ook mangaan.
Literatuur:
- Anderson RA, Broadhurst CL, Polansky MM, Schmidt WF, Khan A, Flanagan VP, Schoene NW, Graves DJ. Isolation and characterization of polyphenol type-A polymers from cinnamon with insulin-like biological activity. Diabetes Res Clin Pract. 2003 Dec;62(3):139-48. 2003.
- Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO. Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2007 Jun;85(6):1552-6. 2007. PMID:17556692.