Wanneer je voor kaas kiest, kies dan voor rauwmelkse, biologische, vegetarische (gras)kaas. Deze kaas bevat de minste schadelijke stoffen en een grote hoeveelheid voedingsstoffen zoals proteïne, calcium, vitamine A, D, E en K, maar ook antioxidanten zoals selenium, zink en betacaroteen. Daarnaast bevat het alle B-vitamines en omega-3 en omega-6 vetzuren.
Bloedsuikerspiegel
Vitamine D, K en calcium zorgen samen voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Deens wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de bloedsuikerspiegel bij mannen en vrouwen tussen de 30 en 60 jaar beter gereguleerd is bij een dagelijkse consumptie van kaas (minder dan 100 gram per dag). Niet alleen kaas maar ook yoghurt heeft dit effect.
Op de vraag of zuivelproducten goed of juist niet goed zijn voor onze botten blijft het antwoord uit. Het ene onderzoek laat zien dat zuivel een positief effect heeft op onze botten terwijl een ander onderzoek het tegenovergestelde laat zien.
Rauwe melk
Het beste wordt voor rauwmelkse kaas gekozen omdat rauwe melk niet is gepasteuriseerd en zo mineralen en vitamines, die ons lichaam nodig heeft, niet verloren zijn gegaan.
Als laatste is het belangrijk voor een vegetarische kaas te kiezen omdat bij deze kaas een vegetarisch stremsel is gebruikt om de kaas te maken. Van oudsher wordt een enzym gewonnen uit de maag van een kalf dat gebruikt wordt als stremsel, maar tegenwoordig wordt er steeds meer vegetarische kaas verkocht waarbij een microbieel stremsel (gemaakt door micro-organismen) is gebruikt.
MMV raadt aan maximaal 20 gram kaas per dag te eten.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,26 mg |
Vitamine B1 | 0,03 mg |
Vitamine B2 | 0,20 mg |
Vitamine B6 | 0,08 mg |
Vitamine B11 | 10 mcg |
Vitamine B12 | 0,40 mcg |
Vitamine C | 1 mg |
Vitamine D | 0,06 mcg |
Natrium | 870 mg |
Calcium | 820 mg |
Fosfor | 450 mg |
Bevat ook vitamine K, vitamine E, selenium, zink en omega-3-, en omega-6 vetzuren.
Literatuur:
- Benbrook CM, Butler G, Latif MA, et al. (2013). Organic Production Enhances Milk Nutritional Quality by Shifting Fatty Acid Composition: A United States—Wide, 18-Month Study. PLoS ONE 8(12): e82429.
- Crittenden RG and Bennett LE. Cow’s milk allergy: a complex disorder. J Am Coll Nutr December 2005 vol. 24 no. suppl 6 582S-591S.