Havermoutpap was het hoofdvoedsel van de Germanen en bij de Schotten is “porridge” een geliefde voeding. Haver bevat veel vitaminen, eiwitten en andere belangrijke stoffen.
Beta glucan
Sinds 1963 is uit wetenschappelijk onderzoek bekend dat havermout een specifieke vezel, genaamd beta glucan, bevat. Deze vezel heeft positieve effecten op het cholesterolniveau. Studies laten zien dat personen met een hoog cholesterol hun niveau kunnen verlagen met 8 tot 23 procent door drie gram van deze vezels per dag te eten. Iedere procent verlaging van het cholesterol veroorzaakt een verlaging van twee procent op het risico van hart- en vaatziekten.
Infecties
Beta glucan verbetert volgens een laboratoriumonderzoek ook de reactie van ons immuunsysteem op bacteriële infecties. Het zorgt er niet alleen voor dat ons lichaam sneller reageert maar ook dat de bacterie sneller wordt geëlimineerd.
Een ander onderzoek laat zien dat beta glucan een positief effect heeft op diabetes. Diabetes type-2 patiënten die havermout eten, ervaren een veel lagere stijging van de bloedsuikerspiegel dan wanneer er rijst of brood wordt gegeten.
Antioxidanten
Een ander onderzoek laat zien dat haver niet alleen door zijn vezels ons hart- en bloedvatenstelsel beschermt. Antioxidanten die alleen te vinden zijn in haver, genaamd avenanthramides, beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen die het goede cholesterol beschadigen en tegen het vormen van bepaalde cellen in onze bloedvaten. Die cellen zijn debat aan de ontwikkeling van atherosclerosis.
De antioxidanten in havermout doen hun werk nog beter in combinatie met vitamine C. Het is dus aan te raden om de havermout(pap) te combineren met een glas sinaasappelsap om de vitaminen en mineralen optimaal hun werk te laten doen.
Menopauze
Vooral vrouwen in de menopauze hebben veel voordeel bij het consumeren van havermout (en andere granen) op een dagelijkse basis.
Coeliakie
Bij de behandeling van coeliakie (gluten allergie) worden alle producten die gluten bevatten, gemeden om zo het lichaam de kans te geven zich te herstellen en beter te worden. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die een glutenvrij dieet volgden in combinatie met havermout zich net zo goed en snel herstelden als kinderen die een glutenvrij dieet volgden (vrij van producten die gluten bevatten zoals tarwe, gerst, rogge of haver).
Stoelgang
Bovendien is haver een regulator van de slijmvliezen en ook de stoelgang wordt erdoor verbeterd. Het haverslijm zorgt ervoor dat het slijmvlies bedekt wordt met een dun slijmlaagje, waardoor irriterende stoffen (bacteriën, gifstoffen, stofwisselingsproducten) het slijmvlies niet verder kunnen beïnvloeden. Ook planten als lijnzaad,en gerst hebben een soortgelijke werking.
Kalmerend
Alcoholische extracten van de bloeiende haverplant zouden een kalmerend effect hebben op stoornissen in het zenuwstelsel. Het kan helpen bij nerveuze irritatie, depressie, slapeloosheid, nerveuze uitputting door chronische ziekte, zenuwzwakte, hysterie, herpesinfecties. Ook is uit onderzoek gebleken dat het een positief effect heeft op stoppen met roken.
Kompres
Als kompres kan haver goed uitwendig gebruikt worden bij allerlei huidkwalen, door het hoge gehalte aan silicium. Het werkt ook goed als kompres bij een abces en brandwonden en werkt goed tegen jeuk.
Latijnse naam:
Avena sativa
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g | |
Vitamine B1 | 0,52 mg |
Vitamine B2 | 0,17 mg |
Vitamine B6 | 1 mg |
Kalium | 350 mg |
Fosfor | 340 mg |
Bevat ook ijzer, koper en zink.
Literatuur:
- Chen CY, Milbury PE, Kwak HK, Collins FW, Samuel P, Blumberg JB. Avenanthramides phenolic acids from oats are bioavailable and act synergistically with vitamin C to enhance hamster and human LDL resistance to oxidation. J Nutr. 2004 Jun;134(6):1459-66. 2004. PMID:15186945.
- Hogberg L, Laurin P, Falth-Magnusson K, Grant C, Grodzinsky E, Jansson G, Ascher H, Browaldh L, Hammersjo JA, Lindberg E, Myrdal U, Stenhammar L. Oats to children with newly diagnosed coeliac disease: a randomised double blind study. Gut. 2004 May;53(5):649-654. 2004. PMID:15059781.