Groene kool, ook wel savooiekool genaamd, is een van de oudste koolsoorten.
Net als boerenkool is groene kool ontzettend gezond en is het wetenschappelijk onderzocht op zijn antikankerwerking. Groene kool heeft drie belangrijke componenten, namelijk antioxidanten, ontstekingsremmende voedingsstoffen en glucosinolaten met hun antikankerwerking.
Unieke werking
De glucosinolaat die groene kool bevat, heet sinigrine, een stof die op dit moment wordt onderzocht op zijn antikankerwerking. Sinigrine wordt omgezet in AITC, allyl-isothiocyanaat, dat in wetenschappelijke onderzoeken een unieke werking laat zien tegen onder andere blaas-, darm- en prostaatkanker.
Deze glycosinolaten zorgen ervoor dat er verschillende mechanismen in ons lichaam in werking worden gezet om ons te beschermen tegen kanker. In sommige gevallen helpt deze stof ontstekingsreacties te reguleren door de activiteit van moleculen te veranderen.
In andere gevallen helpt het ons lichaam ontgiften zodat er minder toxische stoffen in onze cellen terecht komen. Een Poolse studie laat zien dat vrouwen die grote hoeveelheden kool (vier keer per week een portie) consumeerden, aanzienlijk minder kans liepen op borstkanker.
Kort gestoomd
Een recente studie laat zien dat de voorkeur voor consumptie gaat naar kort gestoomde groene kool in plaats van lang bereide kool. De lang gekookte kool verliest door zijn bereiding zijn antikankerwerking. Ook het gebruik van de magnetron zorgt voor een mindere werking van de voedingsstoffen en wordt daarom afgeraden.
Tegen maagzweren
Naast zijn antikankerwerking staat kool al vele jaren bekend als een goede natuurlijke remedie tegen maagzweren. Recentere studies laten zien dat groene kool een positief effect heeft op ons gehele maagdarmstelsel. Kool bevat een variëteit aan voedingsstoffen zoals glucosinolaten, polyfenolen en glutamine. Glucosinolaten zorgen ervoor dat de hoeveelheid helicobacteriën gereguleerd worden.
Ook heeft groene kool een positief effect op het cholesterolniveau in ons lichaam. De lever gebruikt cholesterol als basis om galzuur te reduceren. Het lichaam heeft galzuur nodig om te verteren en vet op te nemen via het proces van emulsificatie. Dit galzuur is voornamelijk te vinden in de galblaas en wordt afgegeven in de darmen wanneer je een ‘vette’ maaltijd eet. Het galzuur zorgt ervoor dat het vet reageert op de enzymen in de darmen en zo wordt opgenomen door het lichaam.
Als ontlasting
Wanneer je groene kool eet, zullen de voedingsstoffen in de kool een deel van het galzuur opnemen. Daardoor wordt het vet niet opgenomen maar verlaat het ons lichaam in de vorm van ontlasting.
Wanneer dit gebeurt, moet de lever nieuw galzuur aanmaken. Het zal dit doen door cholesterol als basis te gebruiken. Op deze manier zal het cholesterolniveau in het lichaam dalen.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kool zijn werking het beste doet wanneer deze kort gestoomd is, beter dan wanneer deze rauw wordt geconsumeerd.
Latijnse naam:
Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda
Wanneer te verkrijgen:
april-mei
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,05 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,03 mg |
Vitamine B11 | 15mcg |
Vitamine C | 45 mg |
Kalium | 180 mg |
Bevat ook vitamine K en mangaan.
Literatuur:
- Bhattacharya A, Tang L, Li Y, et al. Inhibition of bladder cancer development by allyl isothiocyanate. Carcinogenesis. 2010 Feb;31(2):281-6. 2010.
- Zhao H, Lin J, Grossman HB, Hernandez LM, Dinney CP, Wu X. Dietary isothiocyanates, GSTM1, GSTT1, NAT2 polymorphisms and bladder cancer risk. Int J Cancer. 2007 May 15;120(10):2208-13. 2007. PMID:17290402.