De grapefruit is een kruising tussen de sinaasappel en de pompelmoes en bevat anderhalf keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Meer dan twintig wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C helpt om verkoudheden te voorkomen en te verminderen. Ook voorkomt vitamine C schade die het lichaam kan oplopen door vrije radicalen in de vorm van kankercellen en schade aan hart- of bloedvaten.
Lycopeen
De dieproze kleur van het vruchtvlees heeft de grapefruit te danken aan het fytonutriënt lycopeen (dus niet te vinden in de gele grapefruit). Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat lycopeen een positief effect heeft op de bestrijding van kankertumoren, met name bij prostaatkanker.
Mannen die dagelijks groente en fruit eten die lycopeenrijk zijn (zoals grapefruit, abrikozen, tomaten, watermeloen) hebben 82 procent minder kans op prostaatkanker dan mannen die deze voedingsmiddelen niet aan hun dagelijks dieet toevoegen. Lycopeen herstelt namelijk schade aan cellen die veroorzaakt worden door vrije radicalen om zo de transformatie naar kankercellen te voorkomen.
Pectine
Een andere stof die zorgt voor de antikankerwerking van de grapefruit is een fytonutriënt genaamd limonoïde. Limonoïde zorgt ervoor dat bepaalde enzymen worden aangemaakt die de groei van tumoren tegengaan. Uit laboratoriumonderzoek blijkt limonoïde het beste te werken tegen mond-, huid-, long-, borst-, maag-, en darmkanker.
Naast bovenstaande fytonutriënten bevat de grapefruit ook pectine. Deze stof werkt als een natuurlijke cholesterolverlager. Het voorkomt het vernauwen van de bloedvaten door een hoog cholesterolniveau. Voor pectine geldt dat het zowel in de rode als in de gele grapefruit te vinden is.
Wisselwerking
Het is wel belangrijk om te weten dat grapefruits een sterke wisselwerking hebben met verschillende geneesmiddelen. Grapefruitsap blokkeert namelijk dunnedarm-enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van veel medicijnen. De hoeveelheid geneesmiddelen die hierdoor in het lichaam wordt opgenomen, wordt daarmee groter en zo nemen werking en bijwerkingen toe.
Een unieke stof in grapefruit is naringenine, een flavonoïde dat onder andere zorgt voor de bittere smaak. Volgens wetenschappelijk onderzoekt helpt naringenine beschadigd DNA in prostaatkankercellen te repareren. Deze eigenschap betreft het eerste lichamelijke mechanisme om de vorming van kankercellen te voorkomen.
Zonder bijwerkingen
Naringine heeft nog meer positieve effecten op onze gezondheid. Zo lijkt de werking de lever te helpen met afbreken van vet en tegelijkertijd de insulinegevoeligdheid te verhogen van dit antioxidant op die van krachtige antidiabetes-medicatie maar dan zonder bijwerkingen.
Ook heeft naringine volgens wetenschappelijk onderzoek hetzelfde effect op de lever als langdurig vasten. De lever begint na verloop van tijd vetzuren af te breken in plaats van koolhydraten.
Latijnse naam:
Citrus paradisi
Wanneer te verkrijgen:
mei-oktober
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,05 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,03 mg |
Vitamine B11 | 15 mcg |
Vitamine C | 45 mg |
Kalium | 180 mg |
Bevat ook lycopeen en liminoide.
Literatuur:
- Ameer B, Weintraub RA., Drug interactions with grapefruit juice. Clin Pharmacokinet. 1997 Aug;33(2):103-21
- Gao K, Henning SM, Niu Y, Youssefian AA, Seeram NP, Xu A, Heber D. The citrus flavonoid naringenin stimulates DNA repair in prostate cancer cells. J Nutr Biochem. 2006 Feb;17(2):89-95. Epub 2005 Jun 20. 2006. PMID:16111881.