De gojibes wordt de laatste jaren als superfood onder de aandacht gebracht. Misschien is die term te snel gekozen.
De gojibes, ook wel boksdoorn of wolfsbes genaamd, komt oorspronkelijk uit China en wordt in de Chinese geneeskunde ingezet als supplement.
Giftig
De gojibes behoort tot de nachtschadefamilie en en deelt dus ook diens gifstoffen. De hele plant is dodelijk giftig. Ze bevat onder andere lage concentraties van de stof atropine, die in hoge concentraties een hartstilstand veroorzaakt. Deze stof kan maag- en darmstoornissen, neurologische problemen en hartritmestoornissen veroorzaken. Uiteindelijk kan een vergiftiging zeker fataal zijn voor mens en dier.
De gojibes kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken of een negatieve invloed hebben op de gezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit liet weten dat er diverse mensen ziek waren geworden na het eten van gojibessen.
Bloedingen
De gojibes bevat hoge concentraties vitaminen, mineralen en vetzuren, maar die wijken niet veel af van de concentraties in andere vruchten zoals de framboos, sinaasappel of bosbes.
Verder bevat de gojibes hoge concentraties polysachariden, ook wel complexe koolhydraten genaamd, die het lichaam omzet in suikers.
Een tweetal wetenschappelijke onderzoeken beschreef vrouwen die gewend waren om gojisap te drinken en plotseling last kregen van bloedingen die maar niet wilden stelpen. Onderzoek wees uit dat een nog onbekende stof in gojisap de problemen met bloedstolling veroorzaakte.
Latijnse naam:
Lycium barbarum
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar (gedroogd en in sapconcentratie).
Literatuur:
- Rivera CA, et al. Probable Interaction Between Lycium barbarum (Goji) and Warfarin. Pharmacotherapy. 2012 Jan 31. doi: 10.1002/PHAR.1018.