Er zijn weinig peulvruchten waarbij de verhoudingen van vitamines en mineralen zo gelijkmatig zijn verdeeld als in de heerlijk zoete erwt.
Geen bemesting
Erwten zijn niet alleen goed voor de mens maar ook voor de natuur, zo blijkt uit landbouwkundig onderzoek. Het verbouwen van erwten zorgt er voor dat de grond waar ze ingeplant staan, verbeterd wordt. De erwtenplant zet stikstof uit de lucht om zodat er geen bemesting nodig is. De korte wortels van de erwtenplant helpen bij het voorkomen van erosie van de grond. Het afwisselen van erwten en andere groenten op landbouwgrond voorkomt het veelvuldig gebruik van pesticiden.
Minder overgangsklachten
In erwten zitten veel flavonoïden en fytonutriënten, niet alleen vitamine A en E maar ook polyfenol coumestrol, een fyto-oestrogeen dat de kenmerken van oestrogeen imiteert. Het is een bio-identiek hormoon dat de overgangsklachten bij vrouwen kan verminderen of laten verdwijnen. Dit polyfenol is ook in verband gebracht met het beschermen van het menselijk lichaam tegen maagkanker. 150 gram erwten per dag is genoeg om de polyfenolen hun werk te laten doen.
Ontstekingsremmend
De overige fytonutriënten die in erwten te vinden zijn hebben onder andere een ontstekingsremmende werking. Er zijn zelfs twee specifieke fytonutriënten die alleen maar in de erwt te vinden zijn, pisumsaponins 1 en 2 en pisomodides A en B (pisum is latijns voor erwt).
De combinatie van deze fytonutriënten, de lage glycemische index en de hoeveelheid vezels en proteïne die te vinden zijn in de erwt zorgen volgens wetenschappers voor een verkleinde kans op diabetes type 2. Daarnaast heeft de erwt ook invloed op onze bloedsuikerspiegel. De vezels en proteïne zorgen ervoor dat ons voedsel gelijkmatig wordt verteerd waardoor er geen pieken in de bloedsuikerspiegel ontstaan.
Omega-3
Uit recent onderzoek is gebleken dat erwten ook boordevol omega-3 vetzuren zitten in de vorm van alfa-linoleenzuur (ALA). Zo bevat 150 gram erwten al zo’n 30 mg ALA. Omega-3 vetzuren hebben een positief effect op ons hart en op onze bloedvaten.
Rauw
Volgens het Voedingscentrum is het schadelijk voor de gezondheid om rauwe peulvruchten zoals boontjes of erwten te eten. Dit zou komen door de hoeveelheid lectinen die in de peulvruchten te vinden zijn. Toch wordt er momenteel steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar lectinen en zijn antikankerwerking. Lectine is waarschijnlijk geen giftige stof en is juist niet schadelijk voor de gezondheid.
Gebruik altijd de hele erwt. Geen spliterwten. Bij het splitten van de erwt gaan waardevolle voedingsstoffen verloren.
Latijnse naam:
Pisum sativum
Wanneer te verkrijgen:
juni-augustus
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,08 mg |
Vitamine B1 | 0,25 mg |
Vitamine B2 | 0,15 mg |
Vitamine B6 | 0,10 mg |
Vitamine B11 | 60 mcg |
Vitamine C | 22 mg |
Kalium | 260 mg |
Fosfor | 85 mg |
Bevat ook vitamine K.
Literatuur:
- Hernandez-Ramirez R, Galvan-Portillo M, Ward M et al. Dietary intake of polyphenols, nitrate and nitrite and gastric cancer risk in Mexico City. Int J Cancer. 2009 September 15; 125(6): 1424-1430. 2009.
- Murakami T, Kohno K, Matsuda H et al. Medicinal foodstuffs. XXII. Structures of oleanane-type triterpene oligoglycosides, pisumsaponins I and II, and kaurane-type diterpene oligoglycosides, pisumosides A and B, from green peas, the immatu. Chem Pharm Bull (Tokyo). 2001 Jan;49(1):73-7. 2001.