Een ei hoort erbij!
Eieren (en vooral de dooier) zitten boordevol vitaminen, mineralen en vetzuren die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Kies altijd voor scharreleieren en het liefst zo vers mogelijk.
Positief effect
Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat één tot zes eieren per week geen nadelig effect heeft op ons hart- en bloedvatenstelsel. Men kwam er zelfs achter dat eieren een positief effect hebben op het HDL- (goede) cholesterolniveau. Eieren zorgen er niet alleen voor dat HDL-moleculen in grotere aantallen voorkomen in het lichaam maar ook dat het de compositie van deze moleculen verbetert waardoor ze efficiënter functioneren.
Spek en worst
Het is wel belangrijk om eieren in een gezond dieet toe te passen. Op deze manier hebben de eieren een positiever effect dan bijvoorbeeld in een menu waarbij ze dagelijks gebakken worden in flink wat boter met spek en worst.
Voor patiënten met diabetes type-2 is het belangrijk het opnemen van eieren in hun dagelijks dieet te bespreken met hun arts. Sommige diabetes-2 patienten hebben problemen met het cholesterolvervoer door de bloedvaten waardoor het consumeren van eieren een nadelig effect kan hebben op het hart-bloedvatenstelsel.
Dooier
De eidooier zit boordevol omega-3 vetzuren en de laatste jaren is de hoeveelheid hiervan alleen maar toegenomen. Steeds meer boeren geven de hennen voeding die rijk is aan omega-3 vetzuren (onder andere alfalfa) waardoor de dooiers van de eieren ook meer omega-3 vetzuren bevatten. Hetzelfde geldt trouwens voor de hoeveelheid vitamine E.
Het toevoegen van gefabriceerde omega-3 vetzuren aan geproduceerd kippenvoer heeft niet hetzelfde effect op de eieren.
Choline
Naast vetzuren bevat een ei ook alle B vitamines. De opvallendste B vitamine is Choline. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek heeft deze B vitamine (425 mg per dag) een positief effect op het verkleinen van de kans op borstkanker. Het is misschien goed om te weten dat een ei zo’n 100 mg choline bevat en slechts 75 tot 80 calorieën. Andere studies wijzen weer uit dat het consumeren van eieren het risico op darmkanker kan vergroten. Er moet zeker nog meer onderzoek uitgevoerd worden naar eieren en hun eventuele antikankerwerking.
Alternatief
Eieren zijn ook rijk aan mineralen. Niet omdat er zoveel verschillende mineralen in te vinden zijn maar vanwege de aanwezigheid van mineralen die niet of nauwelijks in andere producten voorkomen. Voorbeelden zijn selenium en jodium. Voor personen die weinig tot geen vis eten of geen jodiumrijk zout aan het maaltijden toevoegen zijn eieren een goed alternatief.
Het advies is om dagelijks ei te eten. Rauw of drie minuten gekookt. Rauw mag alleen de eidooier worden gegeten. Het eiwit niet. Dit heeft te maken met de aanwezige avidine die de opname van biotine blokkeert. Wanneer het eiwit gestold is, heeft de avidine deze werking niet meer. Dus wanneer het ei drie minuten wordt gekookt, mag wel het gehele ei worden gegeten.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,20 mg |
Vitamine B1 | 0,10 mg |
Vitamine B2 | 0,30 mg |
Vitamine B6 | 0,15 mg |
Vitamine B11 | 60 mcg |
Vitamine B12 | 2,30 mcg |
Vitamine D | 1,8 mcg |
Natrium | 120 mg |
Bevat ook selenium en jodium.
Literatuur:
- Aune D, De Stefani E, Ronco AL, et al. Egg consumption and the risk of cancer: a multisite case-control study in Uruguay. Asian Pac J Cancer Prev. 2009;10(5):869-76.
- Bao PP, Shu XO, Zheng Y, et al. Fruit, vegetable, and animal food intake and breast cancer risk by hormone receptor status. Nutr Cancer. 2012 Aug;64(6):806-19. doi: 10.1080/01635581.2012.707277.