Cayennepeper staat bekend om zijn kruidige en pittige smaak die wordt veroorzaakt door de stof capsaicine. Capsaicine is wereldwijd onderzocht op zijn pijnreducerende effect, positieve effect op het hart- en bloedvatenstelsel en het vermogen om maagzweren te voorkomen. Hoe heter de peper, hoe meer capsaicine de peper bevat. Capsaicine is ook onderzocht op zijn effect op zenuwpijn, zoals bij artritis en psoriasis. Ook clusterhoofdpijnen en osteoartritis worden verminderd door de inname van capsaicine.
Verstopte neus
Capsaicine reduceert niet alleen pijn maar het zorgt ook voor het open gaan van een verstopte neus en het afvoeren van vastzittend slijm. Het is vergelijkbaar met stoffen die in verkoudheidsmedicatie te vinden zijn. Alleen werkt capsaicine veel sneller. Thee gezet van cayennepeper zorgt binnen een afzienbare tijd voor een open neus en de afvoer van snot en slijm.
Beta caroteen
De dieprode kleur van cayennepeper is te danken aan de hoge concentratie carotenoides zoals beta caroteen. Het lichaam zet deze antioxidanten om in vitamine A. Beta caroteen is nodig voor gezonde slijmvliezen en lijkt daardoor ook het risico te verkleinen op darmkanker en complicaties bij diabetes zoals zenuwschade en hartfalen.
Waar veel mensen denken dat pepers zoals cayenne een negatief effect hebben op de maagslijmvliezen blijkt juist dat cayenne de maag beschermt door bacteria, die binnen zijn gekomen door voedsel, te doden. Bovendien stimuleert het de slijmvliezen om sappen aan te maken die het ontwikkelen van maagzweren voorkomen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het innemen van cayennepeper de kans op maagzweren verkleint.
Omdat cayennepeper van chilipepers wordt gemaakt en deze behoren tot de nachtschade familie (zoals aubergine, tomaten en aardappelen) kan men er allergisch voor zijn.
Cayennepeper past prima binnen de MMV voedingswijze, maar gebruik wel kleine hoeveelheden.
Latijnse naam:
Capsicum frutescens
Technische naam capsaisine:
8-methyul-N-vanillyl-6nonenamide
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,35 mg |
Vitamine B2 | 0,90 mg |
Vitamine C | 80 mg |
Calcium | 150 mg |
Kalium | 2100 mg |
Bevat ook beta caroteen en capsaicine.
Literatuur:
- Dou D. et al. Tumor cell growth inhibition is correlated with levels of capsaicin present in hot peppers. Nutr Cancer. 2011;63(2):272-81. doi: 10.1080/01635581.2011.523497.
- Hautkappe M, Roizen MF, Toledano A, et al. Review of the effectiveness of capsaicin for painful cutaneous disorders and neural dysfunction. Clin J Pain 1998 Jun;14:97-106. 1998.