De carambola, ook wel stervrucht genaamd, is een bijzonder uitziende vrucht uit Maleisië, tropisch Afrika en Brazilië. De vrucht heeft zijn bijnaam stervrucht te danken aan zijn vorm. Wanneer de vrucht doorgesneden wordt, hebben de plakjes namelijk een stervorm. De carambola groeit aan een kleine boom met fijne bladeren. De vrucht heeft sappig geel doorschijnend vruchtvlees met een enkel zwart eetbaar pitje, de schil is glad en wasachtig en de smaak is fris zoetzuur.
De kleine groene carambola uit Brazilië kleurt lichtgroen wanneer hij rijp is en is iets zuurder van smaak dan de grotere, zoetere carambola uit Maleisië, die donker geelgroen wordt als hij rijp is.
Vitamine C
De carambola bevat veel vitamine C, één van de belangrijkste antioxidanten in de natuur. Het neutraliseert vrije radicalen in ons lichaam en wordt daarom in verband gebracht met het verminderen van symptomen bij osteoartritis en reumatische artritis en de ontwikkeling van kanker.
Bovendien voorkomt vitamine C dat vrije radicalen de bloedvaten beschadigen en cholesterol kan veranderen zodat het zich niet aan de vaatwanden hecht en schade aanbrengt.
In de ayurveda wordt carambola ingezet om de galproductie te verhogen, als tonicum en om het lichaam te verkoelen. In de Chinese geneeskunde wordt carambola ingezet tegen koorts.
Niet gebruiken bij nierproblemen
Carambola en carambolasap zijn niet geschikt voor mensen met nierproblemen wegens de hoge concentraties oxaalzuur en kalium. Er zijn sporadische, fatale gevallen van het eten van carambola door nierpatiënten.
Latijnse naam:
Averrhoa carambola
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Scaranello KL, et al. Star fruit as a cause of acute kidney injury. J Bras Nefrol. 2014 Apr-Jun;36(2):246-9.